Hlavní obsah

Vinobraní v srpnu? Vinaři odpočítávají dny

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Horké letní počasí žene úrodu vpřed a vinaři tak letos začnou se sběrem skorých odrůd až o tři týdnu dřív. Výrobci Svatomartinských vín jásají, milovníci burčáku a Burčákových slavností v Hustopečích jsou mírně nervózní...

Foto: Veronika J. T. Nováková

Vinobraní na Hustopečsku začne o tři týdny dřív.

Článek

„Letos budeme mít vinobraní zhruba o tři týdny dřív, než je standard. Počítáme, že začneme v polovině srpna naším nejranějším vínem, což je Muškát Moravský a týden nato začneme s odrůdou Müller Thurgau,“ informoval vinař Miloš Konečný, který obhospodařuje vinice jak v Hustopečích, tak v sousedních Starovičkách. 

„Troufám si říct, že do 14 dnů začnou s vinobraním všichni vinaři, protože ty hrozny už jsou zaměklé, to je vidět na první pohled,“ přitakává Pavel Košulič, který svá vína pěstuje na viniční trati Stráně a Růženy v katastru Hustopečí.

„Myslím si, že za to může hodně teplé jaro a celkem dobrá vláha díky tajícímu sněhu. Letos jsme ani nějak nebojovali s houbovými chorobami, což vinohradům taky pomohlo, a teď už bychom jen potřebovali nějaký ten déšť, aby hrozny získaly i na hmotnosti, protože cukru budou mít dost,“ vypočítává Konečný.   

Teplé počasí vínům sice svědčí, ale v kombinaci s nedostatkem vláhy a extrémním teplotami posledních dnů může dojít k poškození hroznů. „Ještě to není moc vidět, ale pokud to takhle bude pokračovat, tak do dvou týdnů se na bílých hroznech začnou objevovat hnědé skvrny a víno bude potom nahořklé, může mít až připálené tóny,“ varuje Košulič. 

„Bojujeme s tím, protože to počasí posledních let se vyvíjí tak, že po zimě vlastně hned následuje hodně teplé jaro a hrozny už vlastně začínají nabírat cukr, aniž by byly fyzicky zralé a nemají dostatek kyselin. V loňském roce jsme dokonce kyselinky přidávali, což se nám běžně nestává,“ doplnil Košulič.

Přesto jsou vinaři přesvědčeni, že navzdory počasí bude úroda bohatá a kvalitní. „My to říkáme už několik let, že čekáme bohatou až nadprůměrnou úrodu, ale ono to tak zase vypadá,“ usmívá se Konečný.

A tak zatímco výrobci Svatomartinských vín budou mít víc času na zpracování, milovníci burčáku a Burčákových slavností, které v Hustopečích vypuknou o víkendu 4. - 6. října se obávají, že nebude dostatek této typicky moravské pochutiny.

„Řekl bych, že to s tím burčákem bude na hraně. Už tak jsou Burčákové slavnosti celkem pozdě a ještě to dřívější vinobraní. Bude to letos hodně těsné,“ napíná Košulič. „Já si myslím, že se to povede, nebudou to možná ty skorý odrůdy, ale to se přece nemůže stát, aby na Burčákových slavnostech chyběl burčák,“ směje se Konečný.

Nechme se tedy překvapit kvalitou i množstvím letošního vína a věřme, že proudy burčáku potečou na Burčákových slavnostech opět proudem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám