Hlavní obsah

Víno s písničkou ochutnají v Liberci

Novinky, Milan Turek

Liberečtí mohou poznat, jak chutná víno s písničkou nebo „víno s notama“. O poslední zářijové sobotě víno jim dodají k ochutnání dvě desítky vinařů většinou z Moravy a noty obstará cimbálka spolu s dalšími hudebními soubory. Zahajovací ročník festivalu vína oživí Liebiegův palác.

Foto: Milan Turek

Víno dozrává a vinaři tvoří nápoj bohů, ochutnávat na festivalu vín budou v Liberci

Článek

Září a říjen, měsíce otevírání vinohradů, sklizně hroznů a lisování vína, hodových nedělí, slavností vinobraní, posedávání chlapů u čerstvě kvasícího burčáku, jsou svou kouzelnou atmosférou života pro občana ze severu naprosto exotickou atmosférou a nepoznaným životem.

Vysoušejí se kádě, vymývají bečky a dopíjí se zbytek vína z višní, rybízu, černého bezu, to už nastávají ty neopakovatelné chvíle, kdy hospodáři rozemílají hrozny a po odležení v kádích začínají presovat. První se koštuje grůl, slaďoučký mošt, který pijí děti a nabízí se ženám, chlapi jen olíznou, aby zhodnotili, kolik má mošt cukru.

Dříve býval zvyk měnit vodu za víno, kdo si přinesl konvičku vody, dostal konvičku grůlu. Byl to jakýsi rituál připomínající svatbu v Káni Galilejské. Až potom přijde řada na oblíbený burčák.

Vinaři dovedou vyrobit různá vína a v Liberci jich bude na dvě stovky včetně burčáku. K ochutnání ale určitě nebude kvasničák nebo druhák ani šuškavé víno, které po jednom doušku zkřiví pusu, že se dá zašuškat do vlastního ucha. Jiné je víno tříchlapové - jeden pije a dva ho drží.

Vinaři jsou kouzelníci a v minulosti někteří prodávali víno z matolin neboli druhák. Když se při kvašení přidal cukr, kdo se nevyznal, rozdíl nepoznal.  Praví vinaři si dávali záležet a tak bojanovický ryzlink se dodával i do Vídně na císařský dvůr. Bojanovičtí uspořádali i sbírku nejkvalitnějších vín pro dodávku do Říma při volbě papeže.

Zvláštní kvalitou jsou vína mešní nebo košer. Tam také vzniklo první vinařské družstvo počátkem dvacátého století. Bojanovičtí měli v šedesátých létech vynikající degustérku. V Mistříně a na Starém Poddvorově kvalitu vína hodnotí ženy a paní Blanka Turečková se představí na libereckém festivalu.

Pro návštěvníky ochutnávky tak nebude jednoduché si vybrat. Mezi vystavovateli budou vína oceněná různými medailemi z mezinárodních i tuzemských výstav, svá vína představí vinaři s ocenění nejlepší vinař roku.

 V nedaleké vile u bývalé Liebiegovy továrny měl podnikatel i svůj sklep, kam si nechával dovážet vína, ale spíše evropská. Sloužil jen pro jeho potřebu a jiné sklepy v Liberci nejsou. Organizatoři zvolili palác, budovu, kde dříve bývala galerie. Po odstěhování galerie do nově zřízené v bývalých lázních je budova už půl roku prázdná.

Přesto však alespoň na jeden den Liebiegův palác ožije důstojnou společenskou akcí a kvalitní hudbou. Atmosféru vinařské akce dokonale vybarví romská cimbálka se zpěvačkou Olgou Kostelencovou, která nahrála řadu písní s BROLNem. Primáš Dušan Kotlár cimbálku vede třicet let a objel s ní téměř celý svět. Vedle vynikajících druhů vín ochutnají návštěvníci i nádherné moravské lidové písničky.

Vstup na ochutnávku je volný, pro děti je připraven zajímavý program a pro mlsné jazyky gurmánské speciality libereckých výrobců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám