Hlavní obsah

Vila Tugendhat slaví 15 let v UNESCO

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská vila, kterou v letech 1929 - 1930 postavil pro manžele Tugendhatovy architekt Ludwig Miese van der Rohe, byla 16. prosince 2001 zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Jiří Smutný

Vila Tugendhat

Článek

Důvodem pro zápis byl nadčasový architektonický koncept, unikátní technické a konstrukční řešení, ušlechtilé a exotické přírodní materiály, výjimečné technické vybavení a optimální zasazení do krajiny. Ani to by ale nemuselo stačit.

„Náš tým byl v předstihu informován o tom, že v roce 2001 se do popředí zájmu dostane architektura 20. století,“ prozradila ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá. „Důležitá byla připravenost a načasování do tohoto konkrétního roku. Kladně hodnocenou součástí nominace byl i příslib, že se vila opraví.“

A k opravě skutečně došlo. V letech 2010 - 2012 se uskutečnila rozsáhlá rekonstrukce celé stavby. Po tomto zásahu se vila dostala prakticky do původního stavu.

Dnes je vila Tugendhat stabilní součástí nabídky Brna domácím i zahraničním turistům a zájemcům o architekturu. Ročně ji navštíví průměrně 30 000 lidí. Navštívit ji lze nejen formou klasického prohlídkového okruhu, ale i při různých jednorázových kulturních akcích, které se ve vile konají, například koncertech.

Reklama

Výběr článků

Načítám