Hlavní obsah

Vila Löw-Beer v Brně připomene židovský svátek Sukot

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 25. září připomene nejmladší pobočka Muzea Brněnska ve spolupráci s brněnským pracovištěm Židovského muzea v Praze jeden z nejvýznamnějších židovských svátků, a to Svátek stanů.

Foto: Židovské muzem v Praze

Plod cedrátu (etrog)

Článek

Sukot trvá sedm dní od 15. do 21. tišri, což vychází přibližně na přelom září a října. Sukot je připomínkou čtyřicetiletého putování židů pouští po odchodu z egyptského otroctví, kdy izraelský národ bydlel v přechodných příbytcích. Svátku stanů se také říká Svátek sklizně, protože ve starověku se v tomto období přinášely do Jeruzaléma obětiny z podzimní úrody. Je tedy považován za konec zemědělského roku.

Věřící by během svátku měli přebývat v obdobných přístřešcích, které však s běžnými turistickými stany nemají nic společného. Suka je nevelký provizorní přístřešek pokrytý listnatými ratolestmi nebo chvojím. Má mít alespoň tři stěny a střechou by měly být vidět hvězdy. Zevnitř bývá suka ozdobena květinami, pláštíky na Tóru, svatebními baldachýny a různými obrazy a vystřihovánkami.

V moderní době nemají židé žijící v městských bytech mnoho možností, kde si postavit suku. Vznikají proto malé suky na balkonech nebo obecní suky, v nichž se scházejí členové dané náboženské obce. Pobyt v těchto provizorních stáncích jim dává příležitost uvědomit si, že jediným skutečným zdrojem ochrany a bezpečí nejsou jejich pohodlné domy a byty, ale Bůh.

V areálu brněnské Vily Löw-Beer je připraven v neděli 25. září po celý den zajímavý program. Na zahradě vily bude postavena improvizovaná suka, přístupná po celý den, v níž budou probíhat některé z připravovaných aktivit na téma židovského svátku Sukot.

Návštěvníci se mohou těšit od 10 hodin na výtvarnou dílnu, kde se vyrobí výzdoba suky, a od 14 hodin připomene historické souvislosti svátku Sukot přednáška Mgr. Kristýny Kuboňové. V 15 hodin zahájí své autorské čtení český herec, dramatik, režisér, pedagog a spisovatel Arnošt Goldflam.  

Vstup na akci je volný.

Zároveň se návštěvníci mohou podívat na výstavu v galerii Celnice Auta brněnských továrníků (vstup volný) nebo navštívit muzejní expozici ve vile Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat (standardní vstupné). Občerstvení nabídne kavárna Celnice.  

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám