Hlavní obsah

Víkendová pozvánka do Jeseníků: Na rozhledny, soutěž zlatokopů, prohlídku hradu i jarmareční nákupy

Novinky, Libuše Miarková

Kam se vydat na výlet o prvním dubnovém víkendu do Jeseníků? Při pěkném počasí stojí za to navštívit rozhlednu na Cvilíně v Krnově. Po zimní přestávce se otevírá 1. dubna a do konce května je v provozu o sobotách a nedělích od 10 do 17 hodin, v hlavní sezóně pak denně.

Foto: Stanislav Juga

Po výstupu na cvilínskou rozhlednu se kocháte nádhernými pohledy na město Krnov a okolí.

Článek

Vzhůru na rozhledny

Válcovitá cvilínská kamenná rozhledna v romantickém stylu měří 26 metrů a tyčí se nad městem ve výšce 436 metrů nad mořem. Zdoláte-li 144 schodů, při pěkném počasí se můžete pokochat nádherným pohledem na centrum Krnova, Petrův rybník, Beskydy a Jeseníky s horou Praděd.

O tento unikátní historický skvost na kopci Cvilín se zasloužila krnovská sekce Moravsko-slezského sudetského horského spolku, která rozhlednu ve spolupráci s architektem Ernstem Latzelem a mecenášem Liechtensteinem otevřela veřejnosti v červnu 1903.

Milovníky pohledů z ptačí perspektivy potěší zpráva, že víkendový provoz první aprílový den zahajuje rovněž 22metrová rozhledna Hanse Kudlicha v obci Úvalno. Vyhlídková plošina je vybudována ve výšce 18 metrů a vede k ní 103 schodů. Od cvilínské rozhledny je vzdálena zhruba osm kilometrů ve směru na Opavu.

Při výjezdu z Krnova do Města – Albrechtice lze navštívit ještě jednu rozhlednu. Je dřevěná, veřejnosti volně přístupná, a stojí na kopci Vyhlídka v osadě Ježník. Nachází se v místě, kde v roce 1894 vybudoval původní rozhlednu Moravskoslezský sudetský horský spolek za přispění knížete Liechtensteina. Jenže po otevření cvilínské rozhledny zájem o starší památku na Vyhlídce upadal. Zchátrala. Její nástupkyni se podařilo otevřít až v roce 1934. Ale i ta se zřítila. Stávající rozhledna pochází z roku 2001, měří 17 a půl metru a k vyhlídkové plošině vede 62 schodů.   

Otvírání jesenického Klondiku

Už jste si vyzkoušeli rýžování zlata bez pánve? Třeba v ešusu? Navíc zlatinky „dolujete“ ze zmrzlého písku v kbelíku s vodou…

Takovýto nesnadný úkol čeká účastníky 15. ročníku jesenického Klondiku. Organizátoři z agentury Pinka, Klubu moravských zlatokopů, Klubu  přátel Zlatých Hor společně s vedením města zvou diváky 1. dubna na náměstí, kde v 10 hodin atraktivní podívaná s rýžováním zlata začne. Poté se družstva vydají na čtrnáctikilometrový výlet po okolí obohacený o další netradiční soutěžní disciplíny.

Brána hradu Sovinec dokořán

První dubnový víkend zahajuje každodenní provoz (mimo pondělky) hrad Sovinec. Loni zde přivítali přes 80 tisíc návštěvníků.

„Nejvíce jich přichází o víkendových akcích. Mnozí lidé se rádi vracejí,  a to i v případě, kdy zrovna žádná akce není a chtějí jen v klidu nasát hradní atmosféru či nerušeně absolvovat prohlídku hradu s průvodcem,“ uvedl kastelán Michal Koutný.

Jarmarky v Linhartovech a Jeseníku

S příchodem jara se lidé těší i na jarmarky. Zatímco na linhartovském zámku se koná v sobotu 1. dubna od 9 hodin, v Jeseníku velikonoční trhová slavnost vypukne od 10 hodin na Masarykově náměstí. Prodejní trhy s bohatým doprovodným kulturním programem pro děti i dospělé jsou spojeny s oslavami 750. výročí města Jeseník.

Reklama

Výběr článků

Načítám