Hlavní obsah

Víkendová pozvánka do Jeseníků na dračí lodě, rýžování zlata, rybolov, žonglování a obecní slavnosti

Novinky, Libuše Miarková

Dvaapadesát dvacetičlenných posádek z Moravskoslezského kraje se zaregistrovalo na čtvrtý ročník Festivalu dračích lodí na přehradě Slezská Harta. K zátoce v Leskovci nad Moravicí se začnou sjíždět na trénink už v pátek 25. srpna, hlavní závody se uskuteční v sobotu a neděli.

Foto: archiv společnosti Marina Sl. Harta

Dvacetičlenné posádce dračí lodi udává rytmus pádlování bubeník. Na zádi stojí kormidelník a určuje směr.

Článek

Bruntálští žabáci, Fajni chlopi z Opavy, Stránští bejci, Vykotlané duby patří mezi dvaatřicet účastníků loňského festivalu.

„Tentokrát budou mít v soutěži ještě větší konkurenci, zájem o dračí lodě totiž rok od roku stoupá,“ uvedl hlavní organizátor festivalu Josef Fiedler. Pro letošní sezonu mají zapůjčeno šest plavidel, na kterých se posádky vytvořené z kamarádů, kamarádek, manželek, přátel i kolegů z firem budou střídat. Na Slezskou Hartu dorazí také zpěvák Pavel Dobeš a kapely Ready Kirken, Contract a Country.

Ve Zlatých horách se bude rýžovat zlato o putovní pánev starosty města. V místním skanzenu v Údolí ztracených štol začne registrace závodníků v sobotu 26. srpna od desíti hodin. Kdo projeví zájem o zlepšení svých zlatokopeckých dovedností, tomu poslouží lektoři ze školy v rýžování zlata. V programu je i jízda na koních, westernová show a hudební zábava se skupinou Holátka.

Na Den obce se těší obyvatelé Staré Vsi. Odpolední zábava pro děti i dospělé začíná v sobotu 26. srpna od 14 hodin. Jak se práská biči, dlouhými od tří do dvanácti metrů, předvede světový šampion Ladislav Šín. Na programu jsou rovněž pohádky a dětské turnaje v lukostřelbě a další hry.

Pro milovníky rybolovu je určena pozvánka na závody do obce Lipová-lázně. Pětatřicet přihlášených účastníků bude chytat kapry, amury, okouny, líny a další druhy žijící v rybníku Na pomezí. Po vyhodnocení největších úlovků začne program pro přihlížející diváky, kteří si mohou zkusit zarybařit. Pruty jim organizátoři ochotně zapůjčí.

Lichnovské slavnosti se konají v sobotu 26. srpna od 15 hodin na hřišti TJ Sokol. O odpoledne plné zábavy se postará Jinálek s kamarády, Josef Alois Náhlovský s Josefem Mladým a další účinkující.

Na myslivecký den v Janově zve milovníky přírody kroužek Stříbrňáček ve spolupráci s kulturní komisí města v pátek 25. srpna. Program k ukončení prázdnin začne od 15 hodin různými soutěžemi, například střelbou ze vzduchovky, ukázkami dravců a vystoupením malých hasičů Lvíčátka z Klimkovic.

Žonglování v Jeseníku pořádá zájmové sdružení Sudetikus v sobotu 26. srpna na Masarykově náměstí a v klášteře voršilek od 14 do 19 hodin. Své kejklířské dovednosti předvede Juraj Juggling a lekce hravé akrobacie nabídne Mirka Papajiková. Pro seniory i další posluchače od 14 do 17 hodin zahraje kapela Melodies.

Večerní parní vlak plný strašidel vyjíždí z Třemešné po osoblažské dráze v sobotu 26. srpna v 18.45 hodin. Cílem je noční prohlídka zámku ve Slezských Rudolticích včetně pohádek a ohňostroje.

S lapky a katy na loupežnické cestě se setkají návštěvníci hradu Sovinec ve dnech 26. a 27. srpna. Víkendový program je tentokrát věnován záhadě prokleté truhly, zbojnickým příběhům a historickému šermu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám