Hlavní obsah

Vidět a být viděn - bezpečnost chodců a cyklistů na komunikacích prověřovala kontrola

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci preventivní akce PČR - KŘP Pardubického kraje proběhla v pondělí 11. února v Orlickoústeckém regionu na Letohradsku a Žamberecku bezpečnostní kontrola chodců a cyklistů a jejich používání reflexních prvků za snížené viditelnosti.

Foto: PČR

Za nedodržení povinnosti užití reflexních prvků byla zatím udělena hlavně napomenutí a domluvy, jen ve čtyřech případech pokuty.

Článek

Dopravní nehody se stávají každý den, a u některých od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení nebo hustého deště je na vině špatná viditelnost. Dochází tak ke kolizím vozidel s chodci, jejichž následky bývají pro chodce často velmi tragické, ale i řidiče mnohdy poznamenají na celý život.

Na základě smutné statistiky úmrtí chodců na silnicích za snížené viditelnosti vešla 20. února 2016 v platnost novela zákona 361/2000 Sb. o silničním provozu, kdy chodci mají povinnost nosit reflexní prvek, pokud se za snížené viditelnosti pohybují mimo obec na okraji vozovky v místě, kde se nenachází veřejné osvětlení.

Vidět a být viděn je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Řidič chodce v tmavém oblečení vidí zhruba ve vzdálenosti 18 metrů, to znamená na poslední chvíli, kdy již nedokáže na překážku reagovat. Pokud je chodec vybaven reflexními prvky, zvyšuje se viditelnost až na 200 metrů a tím možnost včasného vyhnutí.

Přitom k zabránění neštěstí stačí málo - reflexní pásky na rukávech, nášivky, přívěsky, nažehlovačky, samolepky, nákupní tašky, vesty, prostě bohatý sortiment předmětů s retroreflexním materiálem, které lze zakoupit v galanteriích, obchodech s jízdními koly, v papírnictví, domácích potřebách, v trafice, na poště, u čerpacích stanic i v dalších obchodech.

Na dodržování povinnosti zajištění viditelnosti chodců a cyklistů v silničním provozu se zaměřují policisté územních obvodů. Nejen dopravní policisté, ale i ostatní policejní hlídky vyjíždí na silnice v jejich služebních obvodech a kontrolují povinné označení výše uvedených účastníků. Prohřešky jsou pokutovány, v některých případech udělována domluva či upozornění.

Ve dnech 8. až 11. února letošního roku proběhla v Pardubickém kraji dopravně bezpečnostní akce, zaměřená na chování chodců a cyklistů v silničním provozu, a to především na dodržování povinných reflexních prvků.

Jak akce dopadla? Dle uvedení policejní mluvčí Andrey Muzikantové v rámci Pardubického kraje bylo zkontrolováno celkem 238 chodců, z nichž 140 použilo k svému zviditelnění reflexní prvky. Čtyři chodci povinnost nesplnili a byli pokutováni, ostatní se pohybovali v místech s veřejným osvětlením, i když si někteří vysloužili pochvalu, protože i na osvětleném přechodu může reflexní označení zachránit život.

Policisté Orlickoústeckého regionu se k akci připojili v pondělí 11. února, kdy byla provedena kontrola od 21. do 23. hodiny na Letohradsku a Žamberecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám