Hlavní obsah

Vídeňský Arsenal vyvrací Švejkových sedm kulí sarajevských

Novinky, Vratislav Konečný

„Zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku,“ prohlásil Švejk, když se dozvěděl o atentátu, spáchaném v Sarajevu na následníka trůnu habsburského Františka Ferdinanda d´Este 28. června 1914. Zabit byl arcivévoda i jeho manželka Žofie Chotková. Manifest Mým národům přinesl celosvětovou válku.

Foto: Vratislav Konečný

Arcivévodův automobil, v němž utrpěl smrtelné zranění.

Článek

Ve vídeňském Arsenalu, monumentální budově, je válečné muzeum s nepřeberným množství exponátů. Protože naše dějiny jsou s rakouskými svázány, mnohé se vztahují i k českým národům. Část je věnována i atentátu a následné válce, jež se dotkla všech rodin na území Čech a Moravy.

Atentát byl záminkou pro vyhlášení války Srbsku, na západní frontě, ale i ve Středomoří byly nasazeny moderní bojové prostředky - letadla, tanky, ponorky, ale i bojový plyn. Ztráty v ofenzívách byly statisícové, celkově zahynulo na 8 a půl miliónů lidí, přes 21 miliónu bylo zraněno.

Princip zasáhl arcivévodu na poslední chvíli

Automobil Gräf & Stift Double Phaeton, ve kterém arcivévoda jel, jeho prostřílená uniforma, zkrvavená nosítka, atentátníkova zbraň a další exponáty jsou jedněmi z desítek tisíc předmětů vídeňského Arsenalu, vojenského muzea s rozsáhlými sbírkami.

Sedm kulí jako v Sarajevu je Haškův výmysl, který coby výrok z jeho Osudů dobrého vojáka Švejka žijí svým životem jako daná informace již téměř sto let. Gavrilo Princip střílel z pistole FN model 1910, ráže 7,65 Browning. Zasáhl v poslední chvíli, atentátníci, se kterými se v Sarajevu na útok připravoval, selhali. Smrt byla souhrou nešťastných náhod a omylů. Kulka, která zasáhla následníka, nebyla vyjmuta, na Konopišti můžete vidět střelu, jež zasáhla hraběnku Chotkovou. Mladistvý Principe byl uvězněn v terezínské pevnosti, kde zemřel.

Valdštejn i čeští námořníci v c. a k. loďstvu

Budova Arsenalu byla stavěna jako muzejní, expozice obsahují ucelený přehled o výstroji a výzbroji armád od středověku, přes války s Turky, zvláštní důraz je věnován obléhání Vídně sultánskými vojsky. Dále představuje válku sedmiletou, rakousko-pruské války, napoleonské, první světovou až po současnost. Zakončeno je rakouskou účastí na mírových misích ve válečných konfliktech posledních desetiletí.

Velmi zajímavé exponáty jsou z období Valdštejnova, včetně jeho zavraždění v Chebu, velká sbírka chladných a palných zbraní, z rakousko-pruské války v roce 1866, zejména bitvy u Hradce Králové, a obou světových válek. Pozoruhodný je průřezový model bitevní lodi Szent István rakousko-uherského námořnictva, čeští námořníci a vzpora na lodích v boce Kotorské. Dále výzbroj a výstroj jednotek, anšlus Rakouska a působení rakouského vojska na východní frontě.

Mnoho zbraní nese punc českých zbrojovek, vyrábějících pro monarchii i pro třetí říši. Venkovní expozice představuje těžkou techniku, ale není nijak rozsáhlá, vystavené zbraně jsou v řadě muzeí po celé Evropě.

U pokladny je možnost zakoupit množství publikací a plakátů, vztahující se k militariím. Otevřeno denně od 9 do 17 hodin, mimo státní svátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám