Hlavní obsah

Vicemistr Evropy v yoyování Lukáš Pánek je z mikulovského gymnázia

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáctiletý Lukáš Pánek ze Sedlece, student mikulovského gymnázia, je vicemistrem Evropy v juniorech v yoyování. Silně obsazená soutěž se konala v Praze o víkendu 19. a 20. března v divadle Archa.

Foto: archiv Lukáš Pánek
Článek

Jojo je hračka tvořená dvěma stejně velkými a stejně těžkými disky vyrobenými ze dřeva, plastu nebo kovu a spojenými osou, okolo níž je omotán provázek a tím hráč pohybuje. S jojem si hráli už staří Řekové.

Dnes na soutěžích porota hodnotí složitost triků, šikovnost hráčů, jejich freestyl - volnou sestavu, hodnocení probíhá podobně jako ve sportovní gymnastice.

Lukáše Pánka jsme vyzpovídali:

Jak dlouho se sportu yoyování věnuješ?

Od července 2012, takže letos to budou už čtyři roky.

Co nebo kdo tě k tomu přivedl? Proč zrovna yoyování?

Kdysi dávno jsem zahlédl kluky v jedné talentové soutěži, co vysílali v televizi. Ovšem jsem vůbec nechápal, jak to funguje, tak jsem se o to nějak moc nezajímal. Ale přišlo mi to jako hrozně cool a zábavný. Po pár letech si to koupil můj kamarád ze základky a přemluvil mě, ať si to taky koupím. Tak jsem si za své první vydělané peníze koupil yoyo. Hrozně mě to chytlo. A nepustilo.

Co tě na tom nejvíc baví?

Nejlepší na tom všem je, že v yoyování je v podstatě nekonečné množství kombinací a taky česká yoyo komunita je úplně skvělá. V přepočtu na počet obyvatel je Česko rozhodně nepočetnější.

Kolik času věnuješ trénování a vyžadovala příprava na mistrovství nějaký speciální trénink?

Když není soutěž tak ‚nayoyujuʻ jenom pár hodin za týden. Ale před soutěží se snažím co nejvíc. I když víc než samotnému tréninku se věnuji vytváření triků, protože to mě baví mnohem víc. Možná taky kvůli tomu se mi ne vždy úplně daří.

Kde se učíš triky, máš někoho za vzor?

Ze začátku jsem se triky učil z internetu. Po tom, co jsem uměl základy, jsem je začal kombinovat a začal jsem vytvářet svoje vlastní. Vzorů nebo oblíbených yoyoerů je spousta. Z Česka snad úplně všichni, co se tomu aktivně věnují. Ale jedno jméno musím vyzdvihnout a tím je Vashek Kroutil, což je první mistr Evropy v moderním yoyování a pětinásobný mistr ČR a také super člověk. Ze světa je vzorů také hodně, ale jediný, koho uznávám už úplně od začátku, je týpek z Japonska, John Ando.

Co tě čeká, jaké další závody?

Na další soutěž se chystám do Českých Budějovic na BYC, která se bude konat v polovině května a na SMYC (South Moravian Yoyo Contest), která se bude konat koncem června v Moravském Krumlově.

Jaký jsi měl pocit na závodech, když jsi uspěl?

Pocit to byl úžasný. Můj prozatímní největší úspěch byl, že jsem se dostal do TOP 20 na mistrovství ČR, takže úspěch v juniorech na mistrovství Evropy byl fakt skvělý.

Doporučil bys ho dětem?

Rozhodně! Je to o dost lepší než sedět doma u počítače. A když už, tak můžou komunikovat s ostatními yoyoery, ukazovat si navzájem triky nebo se bavit o dění v komunitě.

Kam se mohou případně obrátit, kdyby chtěli trénovat, a co potřebují?

Nejlepší možnost jak začít je rozhodně jít na stránky yoyostore.cz nebo slusny.net. Oba obchody vedou profesionální yoyoeři s mnohaletou zkušeností. Stačí si objednat ZAČÁTEČNICKÉ yoyo, pár provázků, kouknout na pár návodů a začít trénovat!

Reklama

Výběr článků

Načítám