Hlavní obsah

Vezměte seniory z krajských zařízení k sobě domů, pomůže nám to, vyzval hejtman Plzeňského kraje

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Pokud je to jen trochu možné, vezměte si z domovů seniorů k sobě domů vaše rodinné příslušníky. Takový vzkaz poslal v sobotu hejtman Ing. Josef Bernard lidem v Plzeňském kraji. Stojí za tím snaha eliminovat riziko rozšíření onemocnění COVID-19 v krajských domovech seniorů.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Vezměte seniory z krajských zařízení k sobě domů, pomůže nám to, vyzval hejtman

Článek

V domovech seniorů a dalších sociálních ústavech je v regionu ubytováno více než čtyři tisíce klientů. Již čtrnáct dní ve všech těchto organizacích platí přísný režim a opatření, jako je například zákaz návštěv, periodické měření teplot či rozdělení personálu do dvou nezávislých týmů, zvýšená hygienická opatření, zákaz balíčků, zákaz koncentrace většího počtu osob a podobně.

„Jedná se o nejrizikovější objekty, ve kterých nyní práce a pobyt jsou daleko namáhavější. Veliký dík patří samozřejmě všem zaměstnancům těchto organizací. Musím být ale upřímný, nemáme žádné zázračné řešení, jak případnou nákazu v těchto ústavech rychle a efektivně eliminovat. Pokoušíme se vyčlenit 10 procent lůžek pro případnou izolaci a chceme zajistit jeden objekt v kraji, kde bychom případně nakažené mohli ubytovat," přiznal v sobotu Josef Bernard na svém facebookovém profilu.

„Obracím se proto na vás, kteří své rodiče či prarodiče v domovech seniorů máte. Jestliže vaše rodinná situace a zdravotní stav klienta umožňuje jejich převzetí do rodinné péče, udělejte to. Věřte mi, že k tomuto vás vyzývám po zralé úvaze a po projednání s experty krizového štábu. Doposud se nám v našem kraji daří ochránit ty nejpotřebnější, ale nemůžeme současnou situaci dlouhodobě udržet i bez vaší pomoci," píše hejtman.

Situace v Plzeňském kraji k 30. březnu

Od počátku stavu nouze kraj distribuoval 79 630 respirátorů, 324 770 roušek, 3 782 ochranných obleků, tisíce litrů desinfekce, brýle, ochranné štíty.

Mimo vládních dodávek kraj zrealizoval odběr 60 000 dalších respirátorů pouze pro potřeby kraje. Na konci týdne kraj očekává dodávku dalších 100 000 respirátorů na základě krajské objednávky.

Do domovů seniorů kraj poskytl 5 300 litrů desinfekce, 11 800 respirátorů, 13 000 rukavic, 1 520 obleků, 2 100 návleků na obuv a na hlavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám