Hlavní obsah

Větrná smršť poničila Vojenským lesům a statkům především smrčinu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítr, který řádil o víkendu v západní Evropě i u nás a způsobil ztráty na životech, napáchal obrovské materiální škody. Nejvíce to odnesly lesy, státní i soukromé. Lesáci mají do Vánoc práce nad hlavu. Špatné počasí může ztěžovat těžbu. Zasaženy v menší míře jsou i porosty Vojenských lesů a statků.

Foto: archiv VLS

Vítr lámal smrky jako sirky

Článek

Nedělní větrná kalamita způsobila v šesti lokalitách ve správě Vojenských lesů a statků ČR podle prvotních odhadů škody okolo 120 tisíc kubíků dříví. Stejně jako při srpnové větrné smršti jsou nejvíce poškozeny lesní pozemky okolo vojenských újezdů Libavá na Olomoucku a Boletice na Šumavě.

Podle ředitele VLS Josefa Vojáčka není poškození vojenských lesních pozemků nijak dramatické.

Kalamitu zvládneme

„Byť se nejedná o zanedbatelnou škodu, kalamita nevybočuje z rozsahu, který jsme zvyklí v posledních letech v souvislosti s větrem či ledovkami řešit. Disponujeme dostatkem zpracovatelských kapacit pro zpracování dříví,“ poznamenal Josef Vojáček.

Zase to odnesly smrčiny

Vichr poškodil především smrkové porosty, v převážné míře se však jedná o rozptýlené škody.

VLS budou prvotní odhady dále upřesňovat, lesníci však zatím podle informací z terénu nepředpokládají, že přerostou konsolidovaný objem 150 tisíc kubíků.

Nejhůře dopadla Libavá

Nejvíce problémů vítr u Vojenských lesů a statků napáchal na Libavé na Olomoucku. Divize VLS v Lipníku nad Bečvou hlásí škodu v rozsahu 45 tisíc metrů krychlových dříví.

Z Horní Plané na Šumavě, která spravuje vojenský újezd Boletice, hlásí polomy v objemu kolem čtyř desítek kubíků. Obě lokality patřily přitom v rámci VLS k nejpostiženějším také během srpnových větrných poryvů.

Zpracování kalamity Vojenské lesy a statky předpokládají do konce března 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám