Hlavní obsah

Věstonická venuše slaví devadesát let

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před devadesáti lety, 13. července 1925, byla nalezena malá keramická soška ženy, která následně vešla do dějin jako Věstonická venuše. Její tvůrce ji vymodeloval z hlíny a následně vypálil.

Foto: Jiří Smutný

Na takovou vzácnost se nemůže jinak, než v rukavicích

Článek

Unikátní artefakt nalezl při průzkumu paleolitické stanice v Dolních Věstonicích na jižní Moravě Emanuel Dania, preparátor a technický vedoucí výzkumů Karla Absolona. Ležel v silné vrstvě popela ve velkém ohništi, rozlomený na dvě části.

Stáří sošky se odhaduje na 29 000 let. Je to nejstarší umělecký předmět z keramiky na světě. Soška je vystavována jen ve zcela výjimečných případech. Naposledy se tak stalo vloni, kdy probíhaly oslavy 200 let muzejnictví. Protože je stále ze dvou dílů, nelze ji postavit a vystavuje se proto ležící v otevřené etui.

Ač je Věstonická venuše vysoká pouze jedenáct a půl centimetru, je jedním z největších pokladů brněnského Moravského zemského muzea. Její hodnota je nevyčíslitelná, byť se občas objevují určité sumy, například čtyřicet miliónů amerických dolarů. Pokud opouští svůj úkryt, děje se tak vždy za doprovodu ozbrojené eskorty.

„Zatím ještě nejsme tak daleko, abychom vysílali dva týmy, jeden pravý a druhý falešný, ale ozbrojený doprovod je potřeba,“ říká ředitel MZM Martin Reissner.

Reklama

Výběr článků

Načítám