Hlavní obsah

Vesnice čekala léta na tělocvičnu. V září se otevře všem generacím

Novinky, Bára Haušková

Základní škola v Bohdíkově se dočkala vlastní tělocvičny. Na vybavené zázemí pro sportovní aktivity čekala devět let a těší se na ni celá obec. Současně v rámci vybudování nové přístavby vznikla i další učebna. Ta zase pomůže škole pojmout plnou kapacitu žáků.

Foto: Bára Haušková

Zrcadlová stěna je luxus, který se obvykle nachází ve městech. V Bohdíkově se nachází v tělocvičně a mohou ji využívat gymnastky i tanečnice.

Článek

Doposud bohdíkovští školáci cvičili v prostorách, které vznikly spojením dvou tříd. V takzvané učebně pohybové výchovy se odehrávaly nejen pohybové aktivity, ale veškeré zájmové kroužky pro celou obec.

Zdejší základka je totiž zapojená do projektu komunitních škol. Komunitní škola v Bohdíkově zastřešuje veškerou zájmovou činnost. Škola je tak otevřená od rána až do večera pro všechny generace a zvládá pojmout dvě desítky volnočasových aktivit týdně mimo jiné i orientální tance či estetickou skupinovou gymnastiku.

„Naše škola prošla kompletní rekonstrukcí v roce 2009, aby vyhovovala potřebám žáků. Dříve zde totiž sídlila mateřská škola.  Už v té době jsme se připravili na druhou etapu, která počítala s výstavbou tělocvičny a již tehdy jsme si ji nechali navrhnout a připravit studii, kdyby se nám příležitostně podařilo najít dotační program k její realizaci. Pak jsme devět let čekali a zkoušeli. Vyšlo to na třetí pokus, a sice dotace z ministerstva školství,“ vysvětlila ředitelka Základní a Mateřské školy v Bohdíkově Alena Vokurková.

Posuvné koše na basketbal, vybavení na stolní tenis, ozvučení, gymnastické kruhy a koberce, zrcadlovou stěnu pro taneční aktivity, malou lezeckou stěnu, ale i dataprojektor, chytrou zeď a mnoho dalších vychytávek nejen pro sport má nová tělocvična.

„Těší se na ni doslova celá vesnice. Lidé ji budou využívat mnohem více než stávající učebnu pohybové výchovy. Například fotbalisté už nebudou muset jezdit po okolí,“ řekl starosta Bohdíkova Luděk Hatoň.

Projekt nazvaný Rozšíření výukových kapacit ZŠ Bohdíkov zahrnuje především vytvoření nové multifunkční moderně vybavené učebny. Kapacita školy činí 80 žáků. K možnému naplňování však chyběla čtvrtá kmenová třída, která přibyla až nyní. Celkem tak škola získala sedm set nových metrů čtverečních.

„Práce trvaly zhruba rok. Koncem prázdnin se ještě doplnilo veškeré vybavení. Slavnostní otevření se uskuteční právě při zahájení nového školního roku 3. září,“ dodal starosta s tím, že obec vložila do realizace 8 miliónů korun, které pokryly veškeré náklady na projektovou dokumentaci a vybavení a část nákladů na stavební práce.

Celkově projekt na rozšíření výukových kapacit v Bohdíkově čítal téměř 24 miliónů korun, z toho dotace od ministerstva školství činila 15,6 miliónu korun. Finance na realizaci získala obec z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky v rámci programu Rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol zřizovaných územně samosprávnými celky. Obec projekt realizovala ve spolupráci s Místní akční skupinou Horní Pomoraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám