Hlavní obsah

Veselí nad Lužnicí pořádalo chemickou show

Novinky, Martina Sýkorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzelné dny v laboratořích ukázaly žákům základních škol, že chemie je napínavá, dobrodružná a zajímavá věda.

Foto: Aleš Molek

Některé prvky barví plamen.

Článek

Ve dnech 12. až 14. června ve Veselí nad Lužnicí na Střední odborné škole ekologické a potravinářské pořádali další Kouzelné dny v laboratořích. Tato již tradiční akce je mezi žáky a učiteli základních škol Jihočeského kraje velmi oblíbená. Tentokrát však probíhala trochu jinak - žáci nepracovali v laboratořích, ale shlédli velkolepou chemickou show v podání lektorek Evy Kubíčkové a Jarmily Kuličkové z VŠCHT Praha, se kterou veselská škola spolupracuje.

A že se bylo na co dívat - vodík se vzduchem třaskal, plameny se barvily, střelný prach bouchal, fluorid sírový moduloval hlas, kapalný dusík "předváděl", co dokáže s živou květinou, či jak se dá pomocí něj připravit chutná zmrzlina, žáci vyráběli mlhu, pozorovali luminiscenci či levitaci a mnoho dalšího. To vše za dodržení všech bezpečnostních pravidel, doplněné odborným výkladem pozorovaných jevů a také s notnou dávkou temperamentu a humoru, které jsou zřejmě lektorkám vlastní. Moderní hodina chemie žáky i jejich učitele upoutala natolik, že se jim z laboratoře ani nechtělo.

Chemický program byl doplněn návštěvou školního minipivovaru s ochutnávkou nealkoholického piva, které pro účastníky akce navařili veselští studenti oboru technologie potravin. Žáci rovněž zavítali  do školního terária a také absolvovali ekologické programy Vodě na stopě či Doba odpadová v režii lektora Lukáše Šimka z Českého nadačního fondu pro vydru z Třeboně.

Cílem těchto aktivit veselské odborné školy, které se konají s finanční podporou Evropského sociálního fondu a rozpočtu České republiky, je představit chemii a technologii jako zajímavé a důležité disciplíny a podpořit zájem žáků základních škol o studium chemických a technických oborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám