Hlavní obsah

Veronika Zýková přednášela o rolích Karla Högera

Novinky, Jiří Smutný

Necelé tři desítky skalních příznivců Karla Högera přilákala v úterý 19. září do Moravské zemské knihovny v Brně přednáška o jeho filmových a televizních rolích, doplněná promítáním fotografií a filmových ukázek.

Foto: Jiří Smutný

Ve filmu Zde jsou lvi si Karel Höger zahrál s Danou Medřickou

Článek

Akci navazující na současnou výstavu v MZK Brno Karel Höger - gentleman i loupežník připravila a uvedla Romana Macháčková. Přednášela Veronika Zýková, zástupkyně šéfredaktorky internetového časopisu o filmu 25fps.

Posluchači se dověděli o Karlu Högerovi a jeho rolích mnohé zajímavosti. Například skutečnost, že jeho „dvorním režisérem“ byl Otakar Vávra, který ho obsadil do 11 svých filmů. U ostatních takový zájem nevzbudil, někteří s ním točili dokonce jen jednou (Martin Frič).

Zvláštností byla práce na filmu Kníže Václav v roce 1942. Film režíroval František Čáp a nikdy nebyl dokončen. Ve čtyřicátých letech hrál většinou netypické milovníky, pak nastalo období rolí významných historických postav.

Později se objevil například v sérii detektivek, kde vystupoval v roli kriminalisty spolu s Josefem Bekem. V závěru své herecké kariéry se z pláten kin pomalu ztrácel a začal se objevovat více na televizní obrazovce.

K jeho zásadním filmům zřejmě patří Za tichých nocí, Škola otců, Já, spravedlnost, Mrtvý mezi živými, Týden v tichém domě, Krakatit, Návrat domů nebo Léto.

Mnoho rolí měl slíbeno, ale nakonec je nedostal. Patří k nim například magistr Kelly v Císařově pekaři, otčím ve Vlčí jámě nebo Munk v Ditě Saxové. K neodehraným rolím patří i primář Sova z televizního seriálu Nemocnice na kraji města. Z důvodu jeho předčasného úmrtí ho musel na poslední chvíli nahradit Ladislav Chudík.

Veronika Zýková konstatovala, že Karel Höger to neměl jednoduché. U některých režisérů měl problémy, protože nebyl schopný přesvědčivě zahrát všechno. Například expresivní projevy mu příliš nešly, nebyly pro něj přirozené. Na druhé straně měl rád humor, ale takové role mu nikdo nenabídl. A tak ho známe především jako představitele vážných a charakterních postav.

Reklama

Výběr článků

Načítám