Hlavní obsah

Vernisáž s unikátní kresbou světelným paprskem

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí otevřelo od 6. srpna do 3. září v prostorách místního Kulturního domu již XVI. výstavu výtvarného umění, tentokrát doplněnou ukázkou světově unikátní kresby světelným paprskem a výstavkou černého humoru The Tap Tap načerno.

Foto: Stanislava Dvořáková

Akryl "Očekávání" byl vyjádřením nadcházející slavností vernisáže.

Článek

Přehlídkou kultury v Ústí nad Orlicí se trvale stala srpnová výstava výtvarného umění, která se svým šestnáctým pokračováním stala nedílnou součástí kulturního léta, navíc spojeného s tradiční Staročeskou poutí.

Výstava se těší velké oblibě nejen místních obyvatel, ale i návštěvníků, kteří v letních měsících do Ústí nad Orlicí přijíždějí. Zájem je podpořen i množstvím vystavených prací umělců, kteří zde rádi představují veřejnosti svoji tvorbu.

V letošním roce se přihlásilo 47 vystavovatelů z města Ústí nad Orlicí a jeho okolí - České Třebové, Dlouhé Třebové, Chocně, Vysokého Mýta, Horní Sloupnice, Brandýsa nad Orlicí, Letohradu, Lanškrouna, Rybníka, Opatova, Českých Libchav, Dolní Dobrouče, Žamberka, Potštejna, Rychnova nad Kněžnou, Kostelce nad Orlicí, Záměle, Nekoře, ale i ze vzdálenějších oblastí - Skořenic, Žehušic, Chroustovic, Sezemic, Skutče, Opatovic nad Labem, Jeseníku, Pardubic a Prahy.

Nabídka vystavených prací byla široká. Nejvíce byly zastoupeny obrazy (téměř čtyři sta) různých technik od kreseb až po olejomalby. 44 vystavených prací bylo neprodejných, jinak si mohli zájemci obohatit své příbytky nebo sbírky dalšími uměleckými předměty.

V nabídce dále bylo 19 zarámovaných fotografií, pískovcová plastika psa a vodníka, malované kameny, keramika, české sklo, šperky, bižuterie z korálků a četné drobné dekorační předměty tvořené výšivkou, ubrouskovou technikou, drátováním, ketlováním a jemným drátkováním.

Středeční vernisáž průvodním slovem o historii a významu výstavy zahájil Miroslav Němec, který po osobním představení všech zúčastněných autorů uvedl další doprovodný program Light art by Alex Dowis, což představovalo světově unikátní kresbu světelným paprskem v podání Davida Reichelta z ateliéru Alexe Dowise. Jednalo se o jednoduché kresby až realistické portréty, které na luminescenční ploše vytvářely příběh, který po chvíli zanikal.

Alex Dowis je herec, režisér, scénograf, výtvarník a především grafik. Do povědomí televizních diváků se zapsal vystoupením v pořadu Česko-Slovensko má talent, kde poprvé tuto techniku u nás veřejně předvedl.

Další součástí této umělecké akce je ve žlutém salonku instalovaná výstavka na podporu sbírky na dostavbu vzdělávacího centra STEDEO Jedličkova ústavu pro lidi se zdravotním postižením a tím danými speciálními potřebami.

Jedná se o černý humor, který je specifickou českou vlastností a je akceptován celou společností. Název pro turné černého humoru 2014 - The Tap Tap načerno na téma hendikepovaní, které je podporou sbírky pro vzdělávací centrum, vzešel od členů stejnojmenné kapely složené převážně z tělesně postižených studentů a absolventů škol Jedličkova ústavu. Všechny vystavené vtipy, byť v poněkud drsné podobě, prošly tvrdou cenzurou těchto hendikepovaných hudebníků.

Závěr vernisáže proběhl v příjemné atmosféře poslechu zpěvu a hry na varhany Ivana Rajského.

Otevírací doba výstavy je 10 - 13 a 14 - 17 hodin, v sobotu a neděli 14 - 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám