Hlavní obsah

Veřejnou sbírku na činnost neziskových organizací ukončilo předání dárcovských šeků

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Ředitel obchodního družstva Konzum v Ústí nad Orlicí Ing. Miloslav Hlavsa ve čtvrtek 6. února na slavnostním shromáždění zástupců neziskových organizací vyhlásil výsledky veřejné sbírky Společně za úsměv roku 2019.

Foto: Stanislava Dvořáková

Grantový program vyhlášený obchodním družstvem Konzum Ústí nad Orlicí.

Článek

Obchodní družstvo Konzum v Ústí nad Orlicí působí ve východočeském regionu více než 120 let. Od svého založení podporuje místní výrobu a dodavatele potravin včetně zemědělských producentů. S tímto zaměřením má v současné době mezi obchodními firmami na území České republiky největší podíl regionálního zboží.

Tento úspěch však činnost Konzumu nezastavil, naopak vedení hledalo další cestu, jak přispět k spokojenějšímu životu lidí. Tak došlo od roku 2001 k vyhlášení grantového programu Společně za úsměv na podporu neziskových veřejně prospěšných organizací v regionu východních Čech.

Od data založení obchodní družstvo Konzum, které se stalo partnerem Koalice nevládek Pardubicka, rozdělilo těmto organizacím finanční částku převyšující 4 800 000 Kč. Mimo tohoto obnosu Konzum přispívá na další aktivity, a to Orlickoústecké nemocnici, na Burzu filantropie a podporu různých akcí.

V úvodu setkání s neziskovými organizacemi ředitel obchodní společnosti Konzum Ing. Miloslav Hlavsa připomenul úspěšnou činnost minulých let, kdy navíc mimo příspěvku z vlastních finančních prostředků se Konzum prostřednictvím svých prodejen stal organizátorem veřejné sbírky ve prospěch neziskových společností. Od října do konce prosince lze při běžném nákupu v jeho obchodech navýšit placenou částku o 30 Kč použitím dárcovského kuponu s označením vybrané neziskovky. Mimo toho existuje univerzální kupon, z kterého částka je rozdělena mezi všechny zapojené organizace.

V roce 2019 došlo k přihlášení maximálního počtu 30 organizací i s maximálním počtem 11 924 kuponů a částky 357 720 Kč, která o 113.040 Kč převýšila částku roku 2018.

Jednalo se o veřejně prospěšné organizace z oblasti sociálních služeb, charity, rodinných center, lesních školek, domovů speciální péče a domovů pro seniory z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Lanškrouna, Žamberka, Letohradu, Žampachu, Hnátnice, Vamberka, Červeného Kostelce, Svitav, Vysokého Mýta, Litomyšle a Horní Sloupnice.

Ve čtvrtek 6. února tak došlo ve společenském sále sídla obchodního družstva Konzum v Ústí nad Orlicí k předání dárcovských šeků z nasbíraných částek, navýšených o procentuální poměr z finančního obnosu 100 000 Kč od Konzumu.

Nejvyšší částku získalo Rodinné centrum Srdíčko z Ústí nad Orlicí, a to za přímých 3 994 dárcovských kuponů 119 820 Kč. O své zkušenosti se pak podělil zástupce RC Srdíčko Bc. Daniel Dostrašil. Veškerá činnost RC se opírá o bezpočet hodin odpracovaných dobrovolníky. Mimo stálého osmičlenného týmu se zapojují celé rodiny, maminky na mateřské dovolené a tátové na řemeslnické práce. Podařilo se zajistit sociální podnikání, stáčení vlastního medu i získání dárců již nepotřebných věcí. Důležitou roli pak hrají mezilidské vztahy, kdy místo otázky, co za to, následuje poděkování.

Ukončení pak proběhlo ve společné diskusi zaměřené na další náměty činnosti se zástupci Konzumu, ředitelem Ing. Miloslavem Hlavsou a marketingovými poradci Radkem Mačátem a Markétou Výbornou.

Reklama

Výběr článků

Načítám