Hlavní obsah

Veřejná diskuze o budoucnosti Arnoldovy vily v Brně

Novinky, Petra Svobodová

V úterý 20. února odpoledne se ve schodišťové hale brněnské vily Löw-Beer sejdou odborníci s politiky a angažovanými občany k diskuzi o možném budoucím využití vlastního domu Josefa Arnolda v Černých Polích.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Vernisáž výstavy o Arnoldově vile (zleva: Jan Hrubý, Miriam Kolářová, Martin Maleček)

Článek

Arnoldova vila se nachází nedaleko vily Löw-Beer a vily Tugendhat na ulici Drobného 26. V roce 1862 ji postavil pro sebe a svou manželku Kateřinu brněnský stavitel a architekt německého původu Josef Arnold. Zároveň vystavěl další tři vily – Kaiserovu, Giskrovu a Adamčikovu – které se staly základem vilové kolonie Černá Pole.

V letech 1909–1939 Arnoldovu vilu obývala Cecílie Hože, sestra Alfreda Löw-Beera a teta Grety Tugendhatové. V té době byl dům rozšířen a upraven ve stylu art deco s prvky secese. Za války byla vila zabrána gestapem, po jejím skončení se dostala pod státní správu a od 50. let až do roku 2012 fungovala jako mateřská škola.

Od roku 2010 je sice vila nemovitou kulturní památkou, ale zároveň se téměř okamžitě ocitla na Seznamu ohrožených nemovitých památek ČR. V současnosti vilu spravuje Městská část Brno-sever, která zatím marně hledá její budoucí náplň.

Inspiraci může poskytnout i aktuální výstava v komorní galerii Celnice v areálu vily Löw-Beer nazvaná Arnoldova vila – možnosti a limity památkové obnovy, která představuje návrhy pětice studentů Ústavu památkové péče fakulty architektury VUT v Brně. Výstavu je možné navštívit do konce měsíce března.

Pozvání k diskuzi přijali například děkan fakulty architektury VUT Jan Hrubý, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje a starosta MČ Brno-sever Martin Maleček, místostarostka MČ Brno-sever Miriam Kolářová, náměstek primátora Města Brna Petr Hladík a členové spolku Kulturní centrum Josefa Arnolda.

Pokud vám není lhostejný osud této památky s pozoruhodným příběhem, přijďte a diskutujte: úterý 20. února od 16:30 hodin, schodišťová hala vily Löw-Beer v Brně, Drobného 22. Vstupné 30 Kč, studenti zdarma.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejmladší pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám