Hlavní obsah

Věra Katka Tatarkovičová prezentuje svou originální tvorbu v Galerii Anděl v Olomouci

Novinky, Robert Rohál

Od 9. ledna do 9. února mohou návštěvníci vidět v olomoucké Galerii Anděl výstavu talentované výtvarnice Věry Katky Tatarkovičové. Rozsáhlá kolekce, které přináší keramické obrazy a obrazy malované akrylem, nese název Tvorba je moje radost.

Foto: archiv Galerie Anděl

Výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová a vpravo galeristka Ivanka Šmidová.

Článek

„Oficiálně se jmenuji Věra Tatarkovičová, ale již od malička používám jako druhé jméno Katka. S keramikou jsem se poprvé setkala v rehabilitačním ústavu Chuchelná. V současnosti je to moje nejoblíbenější činnost, které se mohu i s ohledem ke svým zdravotním problémům věnovat. V oblasti kresby a malby jsem naprostý samouk. Zpočátku jsem používala pouze tužku, teprve později pastely a akrylové barvy. Tato činnost pro mě dříve byla pouze relax. Teprve později, když jsem vážně onemocněla, beru štětec do ruky častěji a maluji pro radost,“ říká žena, jejíž tvorbu představuje v těchto dnech prestižní olomoucká galerie.

„Chemie byla spojena s mým životem již od patnácti let,“ říká Věra Katka Tatarkovičová. „Vystudovala jsem chemickou průmyslovku v Hranicích na Moravě a následně Univerzitu Palackého v Olomouci. Separační techniky, jako speciální oblast analytické chemie, se staly mým osudem jednak při působení na univerzitě (v době studia i jako pedagog), ale i v době, kdy jsem založila odbornou firmu. Poskytovali jsme nejen vybavení do chemických laboratoří, ale i odborné poradenství a konzultace.  Měla jsem to štěstí, že studium i následná práce pro mě vždy byly opravdovým koníčkem.“   

V jejích 42 letech však nastal velký zlom. Ozvala se nevyléčitelná nemoc a následovala řada dalších zdravotních problémů a komplikací. V důsledku těchto skutečností byla nucena ukončit svoji aktivní pracovní činnost a firmu předat. Přešla do plného invalidního důchodu.

„Již v době studia a následujících letech jsem relaxovala kresbou i malbou, ale času na tyto činnosti mi příliš nezbývalo. Při práci jsem se vždy snažila podávat maximální výkon, ale současně jsem se snažila věnovat i rodině, která pro mě vždy hodně znamenala,“ vzpomíná olomoucká rodačka.

V rehabilitačním ústavu se poprvé setkala s prací v keramické dílně. Ta ji učarovala natolik, že se rozhodla věnovat keramice i v domácích podmínkách. Ke svým koníčkům tedy přidala dalšího. V současné době jí tato činnost přináší spoustu radosti a dobrého pocitu z možnosti realizovat se. 

„Některé výtvory si nechává v „soukromé galerii“ – v našem rodinném domě, mnohé však daruje přátelům, blízkým osobám i známým,“ říká výtvarnice, která má na svém kontě už několik úspěšných výstav.    

„Většina z mých obrazů vznikala jako odraz mých pocitů, nálad, ale i představ zpravidla zpracovaných v abstraktní podobě. Keramické výrobky jsou poněkud reálnější, mnohé z nich prakticky použitelné, některé jsou určeny ženám k podtržení jejich krásy, jiné jsou vhodné do dětských pokojíčků,“ uzavírá Věra Katka Tatarkovičová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám