Hlavní obsah

Venkovská kultura ve Vadkově na jihu Čech žije díky podpoře místního mecenáše

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

V dnešní době, plné hnaní se za majetkem a sebestředné sobeckosti, je milým překvapením existence lidí, kteří podporují místní kulturu a společenské dění. A právě takoví jedinci žijí i ve Lhenicích a okolí.

Foto: Petr Hejna

Pohled do divadla - spolek Tyl hraje představení Ondina.

Článek

Osmý ročník Vadkovského lesního hraní se jako vždy i letos odehrává na pozemku jednoho z majitelů lhenické firmy Agromechanika Václava Hambergera, který zde vlastními náklady vybudoval lesní divadlo. V příjemném prostředí pod korunami stromů na kraji obce se odehrávají jak divadelní představení, tak hudební rozličná vystoupení, od folku a country přes žesťový kvintet po swing band. Divadelní program je zastoupen repertoárem Spolku divadelních ochotníků Tyl z nedalekých Netolic. Tento soubor vystupuje pravidelně i na zámku Kratochvíle a právě letos oslaví 130 let svého trvání (pochopitelně v průběžně obnovované sestavě).

V sobotu 3. srpna zde ochotníci sehráli představení Ondina, poetickou hru francouzského básníka a dramatika Jeana Giraudouxe, s kterou je možno spolek znovu vidět 16. srpna v netolické kavárně Harlequin, provozovanou i jako galerie pro změnu již sedmnáct let u nás žijící milovnicí umění, rakouskou dámou Christine Gerstmaier.  

Podporu akcím v lesním divadle poskytuje i místní Sbor dobrovolných hasičů a občanské sdružení MAS rozkvět zahrady jižních Čech. Loučení s létem se zde uskuteční 14. září, kdy u ohně zahraje oblíbená kapela Vodáci ze Lhenic, jejichž součástí Vadkov je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám