Hlavní obsah

Venkov 21. století v Pošumaví: infopointy, které radí a telefon nevybijí

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zavítáte-li někdy do Pošumaví, můžete tam narazit na deset, na první pohled obyčejných přístřešků, které se běžně vyskytují u cyklostezek nebo turistických cest. Pokud se rozhodnete si v nich na své cestě odpočinout, zjistíte, že se od většiny ostatních liší.

Foto: Ivo Šašek

Infopoint na návsi v Dolanech

Článek

To, že v nich najdete vysvětlující tabule se základními stručnými informacemi nejen o místě, kde se právě nacházíte a o blízkém okolí, vás nejspíš nepřekvapí. Rovněž dva QR, kódy, které lze načíst "chytrým" telefonem jsou dnes již běžnou záležitostí.

Odlišnost spočívá v tom, že když se po jejích načtení zahloubáte do celé řady informací o regionálních zajímavostech a možných dalších turistických cílech v okolí, tak se nemusíte obávat, že se vám telefon vybije.

Tyto přístřešky, chcete-li infopointy (důvěrně jim někteří místní obyvatelé říkají "krmelce"), jsou vybaveny solárním panelem, který nabíjí v nich umístěný akumulátor a k němu můžete přes zásuvky svůj telefon připojit a dále se s místními pamětihodnostmi seznamovat. Tuto možnost mají i turisté, kteří hovoří německy nebo anglicky, protože celá řada informací je asi poprvé v Pošumaví touto formou zachycena.

Z technického hlediska musíte mít s sebou jen mít kabel na připojení vašeho "chytrého" telefonu přes USB nebo klasickou zásuvku a v telefonu nainstalovanou čtečku QR kódů.

Kde se tedy můžete s infopointy setkat? Místa byla vybírána tak, aby přístřešek byl umístěn v lokalitě, kde bývá více turistů. Ti potom pomocí elektronické databáze a i klasických vysvětlujících tabulí mohou vyrazit na další někdy i méně známá zajímaví místa v okolí.

Hned tři infopointy najdete na cyklostezce a cyklotrase číslo 38. První z nich je v Běšinech u kostela, k dalšímu přijedete v Lubech u fotbalového hřiště a třetí je na návsi v Dolanech.

Na cyklostezce 2051A mezi Smržovicemi a Dobříkovem se zase můžete při odpočinku v přístřešku pokochat nádherným výhledem na panorama Šumavy v okolí Velkého a Malého Ostrého.

Cyklotrasa 2080 nebo pěší Svatojakubská či Křížíkova cesta vedou nedaleko muzea Frantika Křížíka v Plánici, kde je umístěn další. K infopointům v Hrádku a nedalekých Tedražicích se dostanete po cyklotrasách číslo 2078 a 2084. Do Chanovic vede celá řada znečených tras a infopoint najdete v areálu zámku u Galerie Nositelů lidových tradic.

V poutním místě Strašín je infopoint k dispozici pod místní prodejnou v centru obce a desátý najdete proti muzeu Šimona Adlera v Dobré Vodě u Hartmanic.

Celý projekt byl nazván Venkov 21. století a je svého druhu první vlaštovkou v Pošumaví. Využívá alespoň v jednoduché formě možností  informačních technologií v oblasti Smart City. Nadšenci by ho mohli pasovat na pokus o Smart venkov.  Projekt byl spolufinancován z Programu rozvoje venkova a jeho řešitelem byla Místní akční skupina Pošumaví z.s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám