Hlavní obsah

Velký Roudný vzpomíná na svou dávnou sopečnou minulost a nabízí skvělou vyhlídku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba dvacet kilometrů od Bruntálu, jižně od přehrady Slezská Harta, ční do nadmořské výšky 780 metrů kopec sopečného původu Velký Roudný. Je jednou ze čtyř bývalých sopek Nízkého Jeseníku s pěknými rozhledy po nádherné krajině.

Foto: Josef Zajíc

Velký Roudný a rozhledna. 2.4.2016 Cesta na vrchol.

Článek

Malá obec Roudno téměř sousedí s břehy přehrady Slezská Harta. První zmínka o obci je již z roku 1397. Z jejího středu vede po silnici značka k  ukazateli, který informuje o Národní přírodní památce, jíž je vrch sopečného původu Velký Roudný.

Na prudkém a náročném výstupu je sympatické, že nejde o značenou cestu. Jen zelené trojúhelníčky ukazují azimut výstupu po louce mezi hustě zarostlými remízky. Zabloudit se nedá, protože vrchol bývalé sopky Velký Roudný je stále viditelný.

Ve výšce asi 775 m. n. m se cesta otáčí doleva a po tři sta metrech, téměř po rovině, končí na vrcholu kopce s nadmořskou výškou 780 metrů. V minulosti byl Velký Roudný poutním místem a na vrcholu byl kostelík a také hospoda.

V současné době zde stojí dřevěná, šestipatrová, dvacet metrů vysoká rozhledna, která byla otevřena 27. října 2007. Vyhlídková plošina je ve výšce sedmnácti metrů.

Z rozhledny jsou pěkné výhledy především na vrcholové partie Jeseníků s nejvyšší horou Pradědem. V dohledu jsou další kopce sopečného původu: Uhlířský vrch - 672 m. n. m. a Venušina sopka - 643 m. n. m.

Vedle rozhledny je zrekonstruovaná kaple a odpočinkové místo s informačním panelem o vzniku a funkci sopky, která byla aktivní ještě ve čtvrtohorách. Ve směru jihozápad je další sopečný kopec Malý Roudný dosahující nadmořské výšky 771 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám