Hlavní obsah

Velký hudební svátek v Přepychách. Vystoupí mezzosopranistka Dagmar Pecková a varhaník Pavel Svoboda

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z vrcholů letošního cyklu benefičních koncertů v kostele sv. Prokopa v Přepychách bude bezesporu vystoupení dvou mezinárodně uznávaných umělců - mezzosopranistky Dagmar Peckové a varhaníka Pavla Svobody.

Foto: Dana Ehlová (archiv)

Mezzosopranistka Dagmar Pecková a varhaník Pavel Svoboda vystoupí v Přepychách.

Článek

Koncert se uskuteční v pátek 13. července od 18 hodin a příznivci krásné hudby z celého regionu se jistě mají na co těšit, neboť kostelem sv. Prokopa budou znít skladby Pachelbela, Gounoda, J. S. Bacha a Dvořáka ve špičkovém provedení. Zážitek navíc umocní videoprojekce z kůru na plátno před oltářem.

Program:

Johann Pachelbel: Partita in G

Charles Gounod: Ave Maria

Johann Sebastian Bach: Preludium g moll BWV 535

Antonín Dvořák: Preludium D dur

Antonín Dvořák: Biblické písně 1 - 5

Johann Sebastian Bach: Toccata a fuga d moll BWV 565                        

Antonín Dvořák: Biblické písně 6 - 10

Mezzosopranistka Dagmar Pecková studovala na Státní konzervatoři v Praze. Po angažmá v Sächsische Staatsoper v Drážďanech byla několik let členkou Staatsoper v Berlíně.

Během své úspěšné profesionální kariéry se představila na světových operních a koncertních scénách jako např. Bayerische Staatsoper, Carnegie Hall NewYork, Concertgebouw Amsterodam, Grand Théâtre de Genève, Hamburgische Staatsoper, Národním divadle v Praze, Opéra de Monte-Carlo, Opéra National de Paris, Opernhaus Zürich, Royal Opera Hause Covent Garden London, San Francisco Opera, Sächsische Staatsoper, Staatstheater Stuttgart, Theater Basel, Théâtre du Châtelet Paris, Teatro Sao Carlo v Lisabonu, Wigmore Hall v Londýně atd.

Spolupracuje s mnoha prestižními orchestry jako Bamberger Symphoniker, BBC Symphony, Cleveland Sympony, Česká filharmonie a věhhlasnými dirigenty (J. Bělohlávek, S. Bychkov, S. Cambreling, P. M. Davies, Ch. von Dohnanyi, Ch. Dutoit, Ch. Eschenbach a další).

Vystupovala opakovaně na prestižních mezinárodních hudebních festivalech jako je Edinburg International Festival, Salzburger Festspiele, Pražské jaro nebo Schleswig-Holstein Musik Festival, kde byla v roce 2014 rezidenční umělkyní.

Varhaník Pavel Svoboda se hudbě začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce, hru na varhany studoval na Konzervatoři v Pardubicích. Absolvoval AMU v Praze u doc. Jaroslava Tůmy, interpretační kurzy u významných varhaníků a roční stáž na Universität der Künste v Berlíně u nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara. Na magisterské studium navázal disertací, na které pracuje v rámci doktorátu HAMU v Praze.

Mezi jeho největší úspěchy patří titul laureáta ze soutěže Pražské jaro v roce 2013, o tři roky později získal 2. cenu a titul Bachpreisträger v prestižní mezinárodní soutěži v Lipsku. Jako sólista vystupuje s orchestry, účinkuje na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí. Hrál recitály mimo jiné v Německu, Francii, Polsku, Číně, Kolumbii a to na prestižních pódiích (Katedrála Marseille, Beijing Concert Hall atd.). Na Pražském jaru 2018 zahájil projekt, jehož cílem je nastudovat a veřejně uvést kompletní varhanní dílo Johanna Sebastiana Bacha.

Nahrál CD Historické varhany v Dobrušce 1727 a Historické varhany v Dobrušce 1904. Letos vydala společnost ARTA Records jeho další CD BACH - SILBERMANN - SVOBODA.

Výtěžek koncertu bude věnován na úhradu nového zvonu sv. Jiří, který se dočká vysvěcení již 28. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám