Hlavní obsah

Velkou výstavu hub hostí Plasy

Novinky, Jan Vodrážka

Od pátku 23. září do neděle 25. září probíhá v klášteře v Plasích již druhý ročník Velké výstavy hub s podnázvem Houby a les.

Foto: Jan Vodrážka

Kněz Pavel Zahradníček a Zdeněk Sadílek při zasazování dubu šarlatového.

Článek

Výstava hub loni v září měla takový úspěch, že se organizátoři akce rozhodli zopakovat si výstavu znovu.

Ačkoliv je houbařská sezóna v plném proudu, zrovna v několika posledních dnech houby nerostou. I přesto se podařilo nasbírat 200 druhů hub. Velkou zásluhu na tom má Základní škola Plasy v čele s ředitelem Mgr. Josefem Henzlem. Ve středu 21. září se všichni žáci školy od prvňáčků po deváťáky zúčastnili hledání hub v lesích v okolí Plas. Na výstavě se podíleli také žáci Základní školy Žihle.

V pátek 23. září proběhlo zahájení výstavy a vernisáž, která začala koncertem Žákovského dechového orchestru ZUŠ Plasy, který vede a diriguje Milan Kůsa. Poté vystoupili žáci ZUŠ Plasy, které uvedl ředitel Jan Rada, se svými projevy vystoupili PhDr. František Frýda (ředitel ZČM Plzeň), Doc. RNDr. Michal Mergl (proděkan FPE ZČU Plzeň) a Ing. Petr Smutný (radní PK). Pro pozvané hosty byly připraveny přednášky v budově archivu. Se svými prezentacemi vystoupili Ing. Ivan Klik (ředitel KŘ LČR Plzeň), Mgr. Tomáš Č. Kučera a doc. RNDr. Bohumír Janský.

Kolem poledne byl zasazen dub šarlatový dub nad archivem v Plasích. Toho se ujali Ing. Ivan Klik, Ing. Jan Štich, Mgr. Josef Henzl, RNDr. Michal Mergl a žákyně 1. třídy ZŠ Plasy. Poté předal ředitel ZŠ Plasy dub starostovi města Plasy do péče o jeho růst.

O víkendu je pro veřejnost přístupná výstava od 10.00 do 17.00. Nejsou zde vystaveny jen houby, ale i další předměty týkající se lesa. Návštěvníci mohou přinést houby, které neznají, k prozkoumání.

V sobotu 24. září bude mj. na programu troubená a zpívaná Hubertská mše od 17 hodin v Kapitulní síni Kláštera Plasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám