Hlavní obsah

Velkoplošná plátna Jakuba Špaňhela jsou k vidění v Domě umění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Jakub Špaňhel vystavuje velkoplošná plátna za poslední tříleté období své tvorby v Domě umění v Ostravě. Vernisáž se uskutečnila v úterý 27. září v 17 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Zahájení výstavy: zleva Jiří Jůza, Jiří Olič, Jakub Špaňhel.

Článek

Prestižní výstava je umístěna v největším sále Domu umění. Jakub Špaňhel zde vystavuje deset vybraných děl velkoplošných formátů, z nichž největší má rozměry 2,85 x 4,55 metru.

Vernisáž zahájil ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza, který v úvodu řekl: "Galerie výtvarného umění v Ostravě představuje kolekci Špaňhelových velkoformátových děl pohromadě poprvé. Jde vůbec o největší obrazy, jaké byly dosud v Ostravě vystaveny. Galerie se tak přibližuje opravdu významným světovým institucím tohoto typu. Malířská tvorba Jakuba Špaňhela a zejména monumentální plátna jsou vynikajícím příspěvkem českého umění pro mezinárodní scénu a mají všechny kvality, s nimiž se setkáváme právě na mezinárodních přehlídkách," dodal Jiří Jůza.

Jakuba Špaňhela představil Jiří Olič, básník, esejista, literární kritik a autor řady knih vydaných v samizdatu. A také autor katalogu Jakub Špaňhel, ve kterém čtenář najde průřez Špaňhelova díla.

Jakub Špaňhel (*1976 v Karviné) patří mezi špičku současného českého malířství 21. století. Pověst mimořádného talentu, která se šířila za jeho studií v ateliérech Jiřího Davida a Milana Knížáka, opakovaně potvrzuje novými obrazovými cykly, kdy má za sebou výstavy v prestižních institucích České republiky včetně Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Pracovníci GVUO připravili k výstavě doprovodné a vzdělávací programy pro školy: Vstoupit do obrazu - pro MŠ a první stupeň ZŠ, Mluvit s obrazem - program pro 6. - 9.ročník ZŠ, Zrozen z ticha - program pro SŠ a dospělé. Účast v programu si musí zájemce domluvit předem v GVUO. Výstava potrvá do 20.listopadu.

Bližší informace na: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám