Hlavní obsah

Velkopavlovické meruňkobraní slibuje setkání nejen s meruňkami, ale i s vínem

Novinky, Zita Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Pavlovice jsou odjakživa městem vína a meruněk. Nevíte kam? Přijeďte v sobotu 5. července na 1. ročník Velkopavlovického meruňkobraní. Čekají vás bohaté zážitky spojené s ochutnávkou meruňkových specialit a dobrot, plné hudby, zpěvu a tance, setkávání se s přáteli i dobrým vínem…

Foto: Zita Dvořáková

Velkopavlovické meruňkobraní

Článek

Velké Pavlovice jsou odjakživa městem vína a meruněk. Jsou typické jarní hořkou vůní bíle kvetoucích sadů, stejně jako na stromech oranžově zářícími plody v létě. Jsou kolébkou odrůdy Velkopavlovická, která se zde pěstuje již téměř 200 let. V letošním roce však poprvé přivítají návštěvníky na 1. ročníku Velkopavlovického meruňkobraní. 

Nejrůznější meruňkové dobroty připravené z právě dozrálých meruněk můžete ochutnat na nádvoří Ekocentra Trkmanka, které se promění v meruňkový ráj. Můžete ochutnat kynuté meruňkové knedlíky a táče, meruňkovou žemlovku a rýžový nákyp, přesňáky s meruňkovou marmeládou, listové šátečky s meruňkou a pudinkem, smažené meruňky, koktejl a nektar, specialitou bude meruňkový guláš i poctivá meruňkovice a meruňkové víno. Meruňkový receptář poradí, jak načerpat rady a inspiraci pro svou kuchyni a zahradu. 

V rámci Velkopavlovického meruňkobraní zvou Gastronomia Bohemica a Město Velké Pavlovice na Soutěž o nejlepší ovocný knedlík 2014, která se uskuteční pod záštitou ministra zemědělství, agentury pro cestovní ruch Czech Tourism a starosty Města Velké Pavlovice. Výsledky soutěže budou slavnostně vyhlášeny v 16.00 hodin.

Můžete navštívit naučnou expozici o meruňkách, která vznikla v rámci projektu Po stopách vína, meruněk a folklóru podpořený z Fondu malých projektů jižní Morava – Dolní Rakousko v rámci programu „Cíl 3 – Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013“, jehož partnery se staly: Město Velké Pavlovice, Kleinregion TullnerfeldWest v Michelhausenu a Vyšší vinařská, ovocnářská a zahradnická škola v Klosterneuburgu v Rakousku. Její součástí je poetický film Velkopavlovická meruňka a kuchařka meruňkových receptů Meruňky na talíři.

Nejen pro nejmenší je připraveno meruňkové tvoření. Pro zdatné a aktivní cykloturistická trasa Kolem horem dolem aneb Po vinařských tratích na horských kolech. Odměnou pro všechny účastníky jsou vždy nádherné a neobvyklé výhledy do zdejšího vinařského kraje.

Příznivci moravských vín mohou navštívit Vinné sklepy Františka Lotrinského a o letní noci zavítat na „Víno v oranžovém“. Spolek vinařů o. s. Víno z Velkých Pavlovic pořádá již tradiční noční putování do otevřených sklepů spojené s ochutnávkou vín.

Velkopavlovické meruňkobraní se uskuteční v prostorách Ekocentra Trkmanka, Nádražní 1/1, Velké Pavlovice od 13 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám