Hlavní obsah

Velkolepá zahrada generála Oceánského a Baltského moře Albrechta z Valdštejna

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Valdštejnova kariéra byla závratná, z malé východočeské tvrze Heřmanice až na nejvýznamnějšího šlechtice v Čechách. Bohatstvím zastínil i císaře, což se mu stalo osudným. Pražský malostranský palác a zahrada s jízdárnou vypovídají o jeho moci.

Foto: Vratislav Konečný

Pod Hradem bylo ještě větší bohatství

Článek

Sběratel majetků

Se závratnou kariérou přibývaly Albrechtu Václavu Eusebiovi z Valdštejna tituly - vévoda frýdlantský, zaháňský a meklenburský, kníže vendský, hrabě schwerinský, páně zemí rostocké a stargardské, etc..., generalissimus vojsk císařských a zmíněný generál loďstev. Nositel Řádu Zlatého rouna.

Milovník bitev, ale také umění. Svým bohatstvím zastiňoval císaře, kterému neustále půjčoval peníze i vojáky. Zbohatl po bitvě na Bílé hoře, kdy začal skupovat majetky zabavené protestantům, hlavně Smiřickým a Redernům.

Jeho frýdlantské panství bylo v roce 1625 povýšeno na knížectví, což přineslo značné výhody, do své smrti v Chebu, kde byl zavražděn v únoru 1634 přišel k obrovskému majetku.

Malostranský Valdštejnův palác a zahrada

Pražský palác pod Hradem začal budovat na místě, kde stálo na 25 domů, byla tu vápenka, zahrady, ale i prázdné pozemky. Po čtyřech letech, v roce 1630, byla velkolepá stavba paláce, kde sídlí Senát ČR, zahrada s ohromnou trojosou sala terrenou a jízdárna, hotové.

Zahrada tvoří nedílnou součást paláce, byla v Praze zřejmě první, kdy stavitel takto uvažoval. V sezóně se zahrada stává dějištěm koncertů a dalších kulturních akcí. Rozloha je 1,7 hektaru. Je rozdělena na dvě části, širokou se sala terrenou, k níž se prochází alejí soch Adriana de Vriese. Kopiemi, originály ukradli Švédové za 30leté války a odvezli do Stockholmu. Vries byl dvorní sochař Rudolfa II. 

Další sochy jsou spolu s fontánkami rozmístěné po zahradě. V užší části se nachází velký bazén, v němž se prohánějí obří kapři, karasové, amuři i sumec. Bazén byl obnoven v 50. letech minulého století, na ostrůvku uprostřed stojí de Vriesovo sousoší Herkula bojujícího s hydrou. Sochy v zahradě odkazují k antickým bájím, jen poslední představují běžící koně. 

Sochy asi nestojí na původním místě, nezachovalo se jejich rozmístění, některé sem možná ani nepatří. Jde o malou galerii tohoto významného nizozemského mistra bronzové plastiky. 

Před sala terrrenou stojí sosoší Venuše a Amor, ty zhotovil norimberský mistr Benedikt Wurzelbauer pro Kryštofa Lobkowice. I tuto sochu zrekvírovali Švédové, většinou je použili k výzdobě stockholmského královského paláce. 

Další výzdobou je obrovská grotta s umělými krápníky. Ve voliéře našli domov výři velcí, sedící nehybně u stropu klece. Dříve tu poletovali exotičtí ptáci. 

Valdštejnská zahrada je oázou klidu v rušné Praze, místem k relaxaci, i když tudy projde množství návštěvníků. Má tři vchody – od metra Malostranská, z Letenské ulice, nebo budovou Senátu. Vstup je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám