Hlavní obsah

Velké rytířské turnaje na počest sv. Václava pořádá pohádkový hrad a zámek Staré Hrady

Novinky, Ivana Kvasnicová

V pátek 28. září pořádá pán pohádkového hradu a zámku Staré Hrady Velké rytířské turnaje na počest sv. Václava, patrona české země. Na oslavě babího léta s vínem a čokoládou poznají návštěvníci středověk a přesvědčí se, že na Starých Hradech pohádkové bytosti skutečně žijí.

Foto: Staré Hrady
Článek

Svatý Václav je jedním z nejoblíbenějších českých svatých a patron české země. Kult, ke kterému se nakonec obrátil i Boleslav, se začal výrazně projevovat od 11. století pro jeho zbožný život a horlivost pro čest, konání skutků milosrdenství a lásky. Václav ctil svou matku, pečoval o chudinu, nemocné a sirotky, poskytoval přístřeší a pohostinství pocestným a netrpěl, aby se komukoliv stala křivda.

Podle staroslověnské legendy Boleslav pozval svého bratra Václava na hostinu při příležitosti svátku svatých Kosmy a Damiána k sobě do Staré Boleslavi. Druhý den ráno, ještě před rozedněním, se Václav vydal na ranní pobožnost. Potkal cestou Boleslava a řekl mu: „Včera jsi nám pěkně posloužil, Bůh ti to oplať.“ Boleslav odpověděl: „A dnes ti chci takhle posloužit!“ a udeřil ho mečem. Václav nechtěl prolévat bratrovu krev a utíkal se schovat do kostela. U dveří chrámu jej z družiny jeho bratra Tira a Česta dostihli a ubili a Hněvsa probodl mečem. Legendy uvádějí datum zavraždění Václava v pondělí 28. září.

Po přenesení jeho těla, dnešní papežské kanonizaci, vznikla první legenda. Část ostatků je uložena na Pražském hradě v katedrále sv. Víta. Lebka bývá při slavnostních příležitostech vystavována. Podle nařízení Karla IV. měla na ní spočívat v době mimo korunovační ceremonii tzv. svatováclavská koruna českých králů, kterou Karel symbolicky českému světci věnoval. Již na sklonku 10. století chápali lidé Václava jako patrona rodu a české země a od 11. století jej pak považovali za věčného knížete české země.

„Na vědomost se dává, že tento pátek 28. září pán hradu pořádá Velké rytířské turnaje na počest sv. Václava. V gotických zdech Starých Hradů zažijete středověk. Jedinečné rytířské souboje v netradičním podání. Čest a síla, trest a právo středověku, hudba, ohně, řemesla, tržiště a dobové pokrmy. S rytíři, zbrojnoši, kejklíři, jarmarečníky, tanečnicemi, žebráky a různou další sebrankou poznáte mnohá tajemství a ochutnáte všemi smysly atmosféru dne na středověkém hradě L.P. 1362.“ uvedla Petra Suková, majitelka areálu.

Babí léto s vínem a čokoládou

„Babí léto je tady a letos ho na Hradě a zámku Staré Hrady vítáme ve znamení vína, čokolády a pohádek. Pro děti jsme otevřeli novou prohlídkovou trasu Zdravosvět a Dračí království. I dospělí se mají na co těšit, z hradních sklepů jsme pro ně připravili bohatou nabídku těch nejlepších vín, vyhlášenou Starohradskou medovinu a pro všechny pak Drakuládu, dračí čokoládu,” dodala Petra Suková.  Generálním partnerem je CARLA, český výrobce čokolády.

Akce se koná od 25. září do 30. září, v sobotu a neděli od 9.30 do 17 hodin.

Mimo to lze navštívit i čtyři prohlídkové okruhy - Hrad a zámek s Dračí královskou komnatou, Zámecké pohádkové sklepení, Hradní pohádková půda a novinku Zdravosvět a Dračí království, kde se na návštěvníky těší na čtyři sta draků, vodníků, čertů, čarodějnic a dalších prapodivných pohádkových bytostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám