Hlavní obsah

Velké Karlovice potěší v létě gurmány, lákají (nejen) na soutěž sýrů

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova hody budou mít v létě milovníci dobrého jídla ve Velkých Karlovicích. V této valašské obci, vyhlášené spoustou možností pro turistiku, cyklistiku i relaxaci, se v nadcházejících týdnech uskuteční hned několik lákavých akcí spojených s dobrým jídlem.

Foto: Leona Brázdilová

Soutěž sýrů každý rok láká návštěvníky k ochutnávkám.

Článek

Neobvyklý gastronomický zážitek přinese první prázdninová sobota 28. června, kdy mohou zájemci vyrazit na netradiční Piknik s degustací vín. Během vycházky je čeká degustace vzorků vín, dozví se zajímavosti o tomto moku a na cestu dostanou i lehké občerstvení, takže sami zakusí, jak důležité je kombinovat správná vína ke správným pokrmům. Sraz je v 18 hodin u hotelu Lanterna, cíl výletu bude odtajněn až během cesty, ale jisté je, že přinese romantický výhled na krajinu při západu slunce.

V sobotu 5. července se ve Velkých Karlovicích uskuteční 4. ročník soutěže O nejlepší valašský sýr. Svůj um v ní mohou poměřit všichni, kdo se v regionu zabývají výrobou vlastního domácího sýra. Akce se uskuteční v hotelu Lanterna od 11 do 14 hodin. O nejlepším sýru rozhodne odborná porota. Návštěvníci budou moci nejen ochutnávat vzorky spolu s porotou, ale také využít přítomnosti sommeliérů, kteří poradí, jak správně kombinovat chuť sýrů s víny.

Kdo se už v tento den do Velkých Karlovic vypraví, toho čekají i další zajímavé zážitky. V sobotu 5. července se tu totiž uskuteční také 30. Formanský den s řadou exhibičních vystoupení s koňmi za účastí hostů ze zahraničí, formanskými závody, přehlídkou šampionů z tréninku Františka a Radka Holčákových i dalším doprovodným programem – koncerty, zábavou pro děti, ukázkou přepadení parního vlaku či přehlídkou „koní pod kapotou“ – automobilových veteránů. Zároveň bude u místního Karlovského muzea probíhat tradiční Hrnčířský den s ukázkami výroby a řemeslným jarmarkem.

Kdo má rád grilování a chtěl by se něco přiučit, můžete se kdykoli během léta zúčastnit kurzů grilování na terase hotelu Horal. Konat se budou každou středu vpodvečer. Pod vedením mistrů kuchařů si návštěvníci nejen sami připraví tři vybraná jídla na grilu (včetně dezertu v podobě grilovaného ovoce), ale také se dozví zajímavé tipy, které určitě uplatní v budoucnu při grilování doma s přáteli.

Zajímavou příležitost ke gurmánskému zážitku přinese na začátku srpna mezinárodní folklórní festival Léto na Soláni, které doprovodí akce Haferové mlsání - ochutnávky pokrmů s borůvkami.

Největší gurmánská akce ovšem čeká Velké Karlovice na začátku října, kdy se bude konat populární Karlovský gastrofestival, letos již šestý ročník. Opět při něm nebude chybět ani tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

Reklama

Výběr článků

Načítám