Hlavní obsah

Velikonoční jarmark se stal poslem jara i blížících se svátečních dní

Novinky, Stanislava Dvořáková

V pátek 23. března se tradičně zásluhou místního Klubcentra rozzářil Kulturní dům v Ústí nad Orlicí pestrou škálou nabídky velikonočního zboží s malovanými vajíčky až po kytice rostlých květů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Barvou slunečních paprsků zkrášlila ošatka s kuřátky šedý den.

Článek

Svět se mění a s ním i staré tradice a vžité zvyky. Jakoby se sama příroda  chtěla přizpůsobit dění současné doby, začala si zahrávat s ročními obdobími. Tak s dětskou říkankou "Nesu, nesu koledu, upaď jsem s ní na ledu" dnes spíše odpovídá označení "na blátě" a šmerkustová honička se nekoná na trávě, ale na řádné klouzačce. A navíc, když se v letošním roce o datum konání dělí Velikonoce s Aprílem, co se dá od takového spojení vlastně čekat?

Tradice již ani většinou nectí slepičí obarvená vajíčka, které moderní doba nahradila čokoládovými v pestrém staniolu nebo v lepším případě ozdobenými skořápkami výdumů. Inu, chtěj nechtěj, kdo si chce vytvořit pravou velikonoční představu, musí navštívit velikonoční jarmark.

Klubcetrum proto připravilo v pátek 23. března od 9 do 17 hodin v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí jarmark s prodejem tradičního velikonočního zboží. Jako by sami prodávající nevěřili letošnímu jaru, přijelo jich na jarmark podstatně méně, takže zaplnili pouze vstupní prostor a zrcadlovou halu.

Z nabídky různého zboží to byly obrázky a přáníčka, keramika a hlavně bižuterie, která se tak stala náhradou něčeho nového, což nemá o velikonočních svátcích chybět.

Hlavním sortimentem bylo zboží, které vytvářelo barevností a krásou příchod jara a veselé svátky Velikonoc. S ukázkou malování kraslic byl spojen stánek s širokou nabídkou vajíček všech barev i vzorů ať ve slepičí, tak pštrosí skořápce. Další vajíčka se pyšnila třpytkami, háčkovaným kabátkem, či podobou švarného jinocha. Nechyběla ani zdobená vajíčka z perníku v malých košících, ukrývajících kuřátka či slepičku s kohoutkem, i ve velkém dekorativním dárkovém koši.

Pomlázky vidět nebylo, nahradily je nejrůznější tvary spletené z proutí, počínaje nápaditými košíky a končící velkou botou. To vše doplnily různé dekorační věnečky a misky, vhodné na zkrášlení svátečního příbytku. K radosti dětí přispěly textilní hračky s nejčastější podobou zvířátek.

I když venku na zahrádkách se krčí bledule na krátkých stopkách blízko země, zde se na stánku květinářky rozzářily naplno barvou slunce petrklíče a narcisy. Kdo toužil mít pozdrav jara přímo ve svém bytě, měl možnost si odnést tuto krásu květů s sebou domů.

Bez ohledu na venkovní nepohodu s mrazivými rány, jarmark vykouzlil chybějící úsměvy a přinesl kousek slunné pohody, kterou letošní příroda odepřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám