Hlavní obsah

Velevážená paní starostko! Udělíš nám povolení k reji našemu? To byl úvod masopustu v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradice je třeba dodržovat - a to ctí i v Přepychách, obci, která v loňském roce zvítězila v soutěži Vesnice Královéhradeckého kraje. Sobota 10. února zde proto patřila masopustnímu veselí se vším, co k masopustu patří - maškarám, průvodu, muzice, tanečku, zpěvu, ale i dobrému jídlu a pití.

Foto: Dana Ehlová

Tradice je třeba dodržovat a to ctí i v Přepychách, obci, která v loňském roce zvítězila v soutěži Vesnice Královéhradeckého kraje.

Článek

Už kolem půl deváté ráno se začalo prostranství u hasičské zbrojnice plnit místními i přespolními a další a další stále přicházeli. Maškar dorazilo na pětačtyřicet, což je pro obec s šesti stovkami obyvatel úctyhodný počet.

Byli tu tradiční účastníci masopustního průvodu – Masopust, kobyla i s jezdcem, medvěd s medvědářem i medvíďaty, smrtka, nevěsta se ženichem, leopardi či spíše leopardice, z říše šelem dále vlk, z pohádky dorazila karkulka a skřítek. Hrůzu naháněl kat, pro štěstí přišel kominík, byl tu také rychtář a selka, vše dokumentoval fotograf, na bezpečnost dbal policajt.     

Jakmile odbila devátá hodina, došla řada na oficiality. Všichni ztichli a s napětím naslouchali:  

„Velevážená paní starostko!

Staročeské maškary přišly, aby Vás pozdravily a poprosily Vaší milost, aby z moci ouřední povolení jste uděliti ráčila k návštěvě obce Přepyšské, tedy i čtvrtí jejich – Junkovic, Sárska, Bukovek, Falkland, dále také ulic Farské, Hřbitovní, Sálecké a dalších přilehlých, což království Vaše jest.

Za to Vám průvod náš může slíbiti, že se slušně bude chovati, žen, panen a dívek nebude tůze škádliti a pánům sousedům na majetku újmy činiti.

Jenom budem vejskati, zpívati, tancovati, muzicírovati, aby ouroda bohatá byla, obilí vysoko rostlo, senioři se z vysokých důchodů radovali a veselo bylo ve stavení přepyšských.

Všem Vám přejeme pěkné pobavení, vždyť je to dobrého zdraví znamení. Táži se Tě tedy, slovutná rychtářko - udělíš nám povolení k reji našemu?“

To pronesl ke starostce obce Zdeňce Seidelové sám Masopust. Vzápětí povolení s radostí uděleno bylo a na důkaz toho „štempl“ na úřední glejt přistál.

Na oslavu souhlasu s konáním masopustu se ze všech stran ozýval výskot a radostné výkřiky, které po chvilce „rozřízla“ rázná muzika. Čtveřice muzikantů zahrála pravou českou Škoda lásky, takže tancoval každý, kdo mohl.

A pak se průvod vydal k prvnímu stavení. Panímáma nabídla maškarám koblížky, co se rozplývaly na jazyku, zaručeně domácí voňavé klobásky a na „spláchnutí“ něco ostřejšího, určitě také z domácí produkce.

Ti, kdo se s průvodem nevydali na pouť Přepychami, našli útočiště u hasičů, kteří připravili tradiční zabíjačkové speciality – kroupy, prejt, jitrničky, ovar, tlačenku i guláš, vše ve vynikající kvalitě.

Zkrátka v Přepychách to žije! Díky spolku ProPřepychy, sboru dobrovolných hasičů a mnoha dalším lidem se už osmý masopust opravdu vydařil.  

Reklama

Výběr článků

Načítám