Hlavní obsah

Veletrhy Brno by rády zahájily přerušenou sezonu v září

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veletrhy Brno a.s. se obrací na vládu s žádostí o zařazení do stejné kategorie jako provozování nákupních center, včetně časového plánu. Opírají se o více argumentů.

Foto: BVV Brno
Článek

Podle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR z 10. března byly veletrhy zahrnuty společně s festivaly nebo sportovními akcemi do hromadných akcí, jejichž pořádání bylo zakázáno.

Podle názoru pořadatelů veletrhů se však režim veletrhu podobá spíše nákupním centrům než festivalům a jiným hromadným akcím. Veletržní akce nelze srovnávat s koncerty, festivaly nebo sportovními utkáními. Pro restart ekonomiky představují veletrhy významný nástroj.

„Důležitý je charakter akcí. Nelze nás házet do jednoho pytle s fotbalem nebo koncertem Rolling Stones, kdy se v jednom čase na jednom místě tlačí desítky tisíc lidí. Veletrhy jsou především obchodní platforma, která má v podstatě logistiku nákupního centra. Navíc je to platforma potřebná pro podporu krizové ekonomiky. Požadujeme proto od vlády vyjmutí z režimu hromadných akcí,“ uvedl generální ředitel Jiří Kuliš.

Na festivalech a sportovních utkáních se schází desítky tisíc lidí v jeden čas a v jednom omezeném prostoru. V případě festivalů jde často i o improvizované hygienické podmínky. Veletrhem projde určité množství lidí během několika dnů. U velkých je denní návštěvnost srovnatelná s víkendovou návštěvností nákupních center.

Výstavní haly jsou na vyšší počty osob vybaveny a pořadatelé mají zkušenost s regulováním počtu osob. Brněnské výstaviště má parkovou úpravu, velké odstupy mezi halami a možnost prostor oddělit.

Výstaviště obecně mají infrastrukturu pro zajištění potřebných hygienických pravidel. Návštěvníci se rovnoměrně pohybují v halách a mezi halami, mají větší individuální prostor než účastníci jiných formátů akcí.

„Lidé se zde nemusí tlačit v úzkých prostorech jako na hokeji nebo na koncertu. Pokud bude fungovat Paladium v Praze nebo jiné nákupní centrum není důvod, abychom nefungovali my,” dodal Jaroslav Bílek, tiskový mluvčí.

Veletrhy jsou generátorem obchodů, které jsou v současné době pro rozjezd ekonomiky zásadní. K restartu ochromené ekonomiky by měl významným způsobem přispět i Mezinárodní strojírenský veletrh s plánovaným konáním od 5. do 9. října.

Jedná se o klíčovou událost tuzemského průmyslu a za svou více než šedesátiletou historii nebyl nikdy zrušen. Je důležitou B2B platformou pro inovace ve strojírenství a průmyslu. Veletrh by se měl stát symbolem obnovování krizí postižené ekonomiky a průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám