Hlavní obsah

Vedení ostrovské nemocnice plánuje uzavřít porodnici. Kraj chce udržet kvalitní nemocniční péči

Novinky, Alena Lochmannová

Vedení soukromé ostrovské nemocnice plánuje k 30. červnu 2018 uzavření gynekologicko-porodnického oddělení. Důvodem je především dlouhodobý pokles počtu porodů (v loňském roce 413) a nedostatek personálu, který může mít v budoucnu vliv na snížení úrovně péče o matky a novorozence.

Foto: Alena Lochmannová

Ilustrační foto

Článek

Karlovarský kraj se snaží udržet kvalitní a dostupnou péči v regionu a připravuje návrh dlouhodobé strategie. Součástí této strategie je i zachování akutní péče v ostrovské nemocnici.

„O situaci ohledně plánovaného uzavření porodnice v Ostrově jsme byli informováni. V současnosti už je v tomto zdravotnickém zařízení uzavřeno dětské oddělení, víme, že s problémy se potýká i oddělení gynekologicko-porodnické. Nemocnice nenabízí návaznou intenzivní péči pro případ, kdy se miminko narodí předčasně, či má dítě nebo maminka zásadní zdravotní obtíže. S vedením společnosti proto jednáme o jejích budoucích plánech, chceme mít jasno v tom, jak se nemocnice bude profilovat, a napomoci tomu, aby byla ostrovská nemocnice nadále synonymem moderní medicíny,” uved krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Porodnice v Ostrově měla vždy v regionu velmi dobré jméno. „Nicméně sledujeme už delší dobu, jak se ostrovská nemocnice specializuje spíše na jednodenní výkony, například v oboru chirurgie, a rozvíjí následnou péči. I k tomu ovšem zdravotnické zařízení potřebuje fungující základní obory, tedy mimo jiné internu či chirurgickou ambulanci. Proto kraj bude situaci sledovat a vyjednávat s vedením nemocnice tak, aby se lidé nemuseli obávat, že o potřebné zdravotnické služby v Ostrově přijdou,” doplnil Jan Bureš.

Nemocnice Ostrov byla otevřena v 60. letech minulého století. Ve své době byla koncipována jako špičkové, moderní monoblokové zařízení s kapacitou až 600 lůžek.

Reklama

Výběr článků

Načítám