Hlavní obsah

Vědecký supermarket v Liberci nabídne start raketoplánu i sexmisi

Novinky, Milan Turek

Místo tisíce kilometrů látek začal ve městě vývoj nových materiálů. Vědecké instituce převážily v kombinaci s vynikající knihovnou a následně i vědeckým centrem pro mládež IQ Parkem. V příštím roce otevře své brány vědecký komplex iQlandia, určený pro populární šíření vědy nejen mládeži.

Foto: Milan Turek

IQ Park v zábavném Centru Babylon stále láká tisíce návštěvníků, nové populárně vědecké centrum iQlandia otevře své brány již za půl roku

Článek

Centrem vědy v Liberci se stala před šedesáti lety nová Vysoká škola strojní a textilní s cílem urychleně obnovit potenciál odborných manažerů v továrnách po odsunu německých specialistů. K modernizaci strojního zařízení textilních továren v Liberci před šedesáti léty vznikl i Výzkumný ústav textilních strojů, dnes vědecké pracoviště, jehož výsledky využívá mnoho domácích i zahraničních firem.

Ve městě měly i některé výzkumné ústavy své pobočky. Vědecké bádání bylo podpořeno  výstavbou moderní Vědecké knihovny. K dalšímu rozvoji a popularizaci vědy došlo před patnácti lety se vznikem zábavného centra Babylon. V jeho zdech vyrůstá zcela neznámý druh zábavy, který jeho tehdejší majitel Miloš Vajner nazývá IQ Parkem. Je určeno pro popularizaci vědy především mládeži.

IQ Park je dnes rozsáhlým populárně-vědeckým institutem, kde mládež luští záhady přírodních věd, ale i dospělý, který sem přijde¨, zapomene na čas, sedne si třeba na zem a luští hlavolamy nebo jen tak staví z dřevěných kostiček cokoliv, co ho napadne.

Desítky nových interaktivních exponátů najde návštěvník ve čtyřech podlažích. O víkendech zde lektoři předvádějí Science show plnou barev, ohňů a výbuchů, experimenty s Van de Graaffovým generátorem, tekutým dusíkem nebo s plyny. Je možno “ochutnat“ 500 tisíc voltů, vyrobit si obří žampion, zubní pastu pro slony nebo i trochu kyslíku. Experimenty chemie a fyziky, které se doma a ani ve škole hned tak nedají uskutečnit.

Kolektiv tvůrců IQ Parku již před několika léty uvažoval o populárně vědeckém domě, kde by byly podstatně širší možnosti popularizace vědy a současně vytvořeny podmínky pro spontánní ovlivnění myšlení mládeže na cestě k poznání vědeckých zákonitostí a především je přivézt na cestu vědeckého bádání. V širokém týmu specialistů z nejrůznějších odvětví vznikla idea vědeckého supermarketu s názvem iQlandia. Budova podobná velkým supermarketům či hotelu bude mít však širší poslání než jen zábavu a popularizaci vědy.

Centrum nabídne možnosti poznání vědy v zařízeních: Geoparku, Nanosvětu, komplexu Lidské tělo a sexmise, v prostoru Věda kolem nás, ve zvukové věži, ve vodních hrátkách či historické části - Češi světu - a v řadě tematických výstav. Rovněž nabídne moderně vybavené sály pro setkání vědců a mladých badatelů. Vedle výstav s vědeckou tematikou bude zde možno konat vědecká setkání nebo nejrůznější druhy soutěží.

Moderní planetárium přiblíží návštěvníkům svět vesmíru a jeho dobývání, zážitek startu raketoplánu a nabídne specializované programy pro školy a rodiny. Planetárium využívající nejmodernější technologie projekce na kulovou plochu logicky doplní hlavní téma science centra.

Hlavním cílem centra je v několika unikátních expozicích popularizovat vědu, techniku a přírodní vědy. Čtyři stovky interaktivních exponátů zpřístupní problematiku hravou formou širokému spektru návštěvníků.

Své brány iQlandia otevře 28. března 2014 v 11:11 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám