Hlavní obsah

Vědci o holešovském zámku: žádná tvrz, nýbrž rozlehlý gotický hrad

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K takovému závěru dospěli po deseti letech výzkumu čeští vědci a historikové. Definitivně vyvrátili předpoklad, že na místě dnešního zámku stála ve středověku malá tvrz. Informace zazněla na konferenci, která se 13. a 14. října konala v Holešově.

Foto: Bára Havelková

Holešovský zámek je významnou raně barokní památkou Moravy. V pátek 16. října jej navštíví také prezident Miloš Zeman.

Článek

Zmíněný gotický hrad patřil bohatým Šternberkům, kteří jej vlastnili od 12. století a zabíral mnohem větší plochu než dnes. Sahal až po náměstí  Svaté Anny a skládal se z několika budov.

Jeho existenci dokládají také opisy soudních rozhodnutí kolem roku 1300. Hrad vyhořel za třicetileté války a na jeho místě byl postaven renesanční zámek, později barokní sídlo jak jej známe dnes.

Holešovský zámek letos slaví desáté výročí od znovuotevření. V roce 2005 jej město koupilo od restituenta a od té době se soustředí na jeho postupnou rekonstrukci. Díky tomu se do něj podařilo po staletích opět vrátit kulturní život a vybudovat významné společenské centrum.

Každý rok se zde koná přes tři sta akcí - koncerty moderní i vážné hudby, plesy a jiná společenská setkání, festivaly a výstavy českého výtvarného umění.

V pátek 16. října jej navštíví také prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám