Hlavní obsah

Večerníčkoví medvědi zvou do Berouna (nejen) na oslavu narozenin

Novinky, Vratislav Konečný

V pondělí 13. ledna trojice bývalých večerníkových hvězd, medvědi Vojta, Matěj a Kuba, oslaví 14. narozeniny. Roztomilá trojčata se narodila medvědici Kateřině v roce 2000 v Českém Krumlově, máma se ale zachovala značně „nelidsky”.

Foto: Vratislav Konečný

Který z nich je Vojta, Matěj, nebo Kuba, nevím...

Článek

Mláďata jí k prsu nepřirostla, takže skončila u medvědáře Jiřího Černého. Posléze i u Václava Chaloupka, který je, jako řadu dalších mláďat, k potěše nás ostatních nechal řádit ve Večerníčku.

Něco jiného je mladý hravec, ale s odrůstajícími šelmami již žerty nejsou. Nyní si spokojeně žijí v městském lesoparku v Berouně, městě, které má „mluvící” znak, v erbu má medvěda. Jednoho v erbu, tři živé ve městě, nabídka pro výlet nesmírně lákavá, rozhodně tu prožijete víc zábavy než u většiny televizních pořadů.

Areál se nachází nad městem, nad Berounem jsou také dvě rozhledny, než vylezete na Děd, trochu se zapotíte, ale to je jedině dobře. Je však mimo trasu k medvědáriu, na vzdáleném hřebeni, směrem na Zdejcinu.  

Z roztomilých medvíďat vyrostli obři

K hnědým obrům to z centra města je kousek. Ve výběhu mají dva bazénky, v létě se v nich nejen koupou, ale občas prý loví i živé kapry. K radovánkám mají připravené různé stromové aktivity, pro vylepšení trávicí kondice jim ošetřovatelé, jsou tu dva, namažou některý z kmenů medem.

Huňáči také rádi louskají ořechy, když si nehrají mezi sebou, sledují návštěvníky, zřejmě zasuté vzpomínky z dětství jim připomínají, jaké vylomeniny se dvounožcem lze provozovat.

V současné kondici by byla jakákoli hra tou poslední, pro člověka, samozřejmě. Vyrostli z nich opravdové kolosy, vypadají dost líně, ale jsou neuvěřitelně hbití a rychlí. U výběhu je dětské hřiště, v sezóně se můžete občerstvit v palačinkárně. Až se s medvědy potěšíte, tak vzhůru na rozhlednu, je to zhruba sto metrů.

Z Městské hory je výhled na Beroun a okolí

Z vyhlídkové plošiny rozhledny Městská hora uvidíte Beroun, údolí ke Královu Poli a na druhé straně ke k Srbsku, zahalené kouřem z komínů topenišť převážně na pevná paliva i z několika fabrik, které tu zbyly.

Původně tu rozhledna stát neměla, je to nadzemní část městského vodojemu, náklady na ni neslo částečně město, zbytek pak firma, která doufala, že další zakázky radní přiklepnou právě jí. Spokojeny nakonec byly obě strany, potažmo měšťané, kteří získali cíl pro své nedělní procházky.

Třináctimetrovou věž zprovoznili o Velikonocích 1936. Za války ji Němci používali jako protileteckou pozorovatelnu. Koncem minulého století ale byla pro zchátralost zavřena, otevřeli ji až v roce 1999, slouží k přenosu signálů mobilních operátorů. Spolu s medvědáriem a dětským koutkem jsou Berounskými velmi oblíbeným místem.

Další rozhledna v okolí je nad obcí Lhotka, zhruba 5 kilometrů severovýchodně od Berouna, jedná se o vyhlídkovou plošinu na telekomunikační věži.

Reklama

Výběr článků

Načítám