Hlavní obsah

Ve Vojkovicích shánějí peníze na opravu zvonů

Novinky, Jiří Smutný

Zvony ve věži kostela ve Vojkovicích na Brněnsku jsou už delší dobu mimo provoz. Letité zařízení, ovládající jejich funkci, již dosloužilo. Bude potřeba komplexní rekonstrukce celého systému, což vyjde přibližně na 170 000 korun bez DPH. Takovou částkou farnost nedisponuje.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Vojkovice spadají pod farnost Židlochovice, stejně jako Unkovice a Hrušovany u Brna. Ve všech čtyřech obcích působí farář Pawel Cebula. Vojkovický kostel je zasvěcen svatému Vavřinci a v jeho věži se v současné době nacházejí 3 zvony.

Jak uvedl starosta obce Vojkovice Karel Klein, po zjištění aktuálního stavu bylo konstatováno, že oprava bude vyžadovat kompletní výměnu zařízení na ovládání zvonů, závěsů zvonů i jejich srdcí a celé automatiky včetně elektroinstalace. Vzhledem k vysokým nákladům se obrátil na občany i podnikatele z Vojkovic a okolních obcí s výzvou, aby zvážili možnost na opravu přispět.

Farář Pawel Cebula za tím účelem zřídil u pobočky České spořitelny v Židlochovicích transparentní účet s názvem Zvony Vojkovice. Kdo má možnost a zájem opravu finančně podpořit, může poslat jakoukoli částku. Na účtu lze průběžně sledovat, kdo a kolik přispěl. Zatím se na něm sešlo 70 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám