Hlavní obsah

Ve Velkých Karlovicích se soutěžilo O nejlepší valašský sýr

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem dvacet vzorků sýrů od výrobců z celého regionu se sešlo na historicky prvním ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 23. dubna v zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Foto: archiv resortu Valachy

Historicky první ročník soutěže o nejlepší sýr vyhrála statkářka z Velkých Karlovic Anna Vašutová.

Článek

Pořádající turistický resort Valachy, který je známý také jako organizátor známé soutěže O nejlepší valašský frgál, se tak pokusil o založení nové gurmánské tradice.

„Své sýry přijeli představit nejen farmáři či majitelé rodinných firem, kteří sýry produkují ve větším měřítku, ale také drobní chovatelé, kteří vyrábějí spíše pro sebe. Největší zastoupení měly kravské sýry, z nichž také vzešel vítěz. Porota jako nejlepší vyhodnotila kravský sýr typu mozzarela od statkářky Anny Vašutové z Velkých Karlovic. Šlo o typický valašský sýr – jednoduchý a bez příchuti. Druhé místo obsadila rodinná farma ZPZ z Valašské Bystřice a třetí byla Ludmila Kulčáková z Karolinky,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Soutěž spojenou s ochutnávkou si nenechalo ujít několik desítek návštěvníků. Zpestřila ji i prodejní výstavka holandských sýrů. „Bylo vidět, že lidi toto téma velmi zajímá. Nejen že ochutnávali, ale také se výrobců na leccos vyptávali,“ dodala Zuzana Vašutová.

Jedním z motivů soutěže byla i snaha zmapovat výrobce sýrů v regionu a navázat s nimi dlouhodobější kontakt. „Mezi našimi hosty jsou krajové pochoutky velmi žádané a máme proto zájem domácí sýry do všech tří hotelů resortu Valachy odebírat,“ vysvětlila Zuzana Vašutová.

Resort Valachy se snaží propagovat krajovou kuchyni a regionální speciality dlouhodobě. Známou soutěž O nejlepší valašský frgál pořádá již deset let. Jen loni porota hodnotila pět desítek frgálů a ochutnat je přišlo na 300 lidí.

V současné době pořádá turistický resort Valachy ještě také soutěž O nejlepší valašský recept. Lidé mohou své osvědčené návody na přípravu krajových specialit zasílat do 30. května do hotelu Lanterna. Pokrm připravený podle vítězného receptu bude zařazen do menu restaurace Vyhlídka i se jménem autora. www.lanterna.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám