Hlavní obsah

Ve Valašském Meziříčí probíhá unikátní výstava k výročí Andyho Warhola

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tomto roce by oslavil zakladatel uměleckého směru pop-art Andy Warhol své 90. narozeniny. Warhol byl umělcem, který změnil vizuální pohled na svět 20. století, byl velkým inspirátorem a jeho dodnes žijící odkaz si můžete připomenout v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí při výstavě nazvané Warhol Factory Tour.

Foto: Adéla Beranová

Plakát k výstavě

Článek

Na třicet výtvarníků a fotografů, které oslovila Galerie 1, se rozhodlo vzdát Andymu Warholovi hold vytvořením svého díla. Návštěvníci výstavy tak budou mít možnost prohlédnout si obrazy, fotografie a objekty, které byly vytvořeny speciálně pro tuto výstavu. Do projektu se zapojili jak ostřílení matadoři české a slovenské výtvarné scény, tak nastupující generace umělců. Vznikl tak jedinečný soubor uměleckých děl inspirovaný Andy Warholem.

Mezi vystavujícími umělci jsou mimo jinými Martin Krajc, Jaroslav Valečka, Jiri Hauschka, Lukáš Miffek, MUSA, Tereza z Davle, Roman Franta, Rudo Prekop, MICL, Berenika Saudková, Joska Skalník, Milan Cais, Paul Pulszartti, Adam Konečný, Jaromir 99, Pasta Oner, Markéta Urbanová a další. Jejich díla jsou doplněna artefakty z dílny AW (granolitografie, gramofonové desky, plakáty apod.).

K výstavě je připraveno také mnoho doprovodných programů.

V úterý 7. srpna od 19.00 hodin proběhne komentovaná prohlídka výstavy s jejím kurátorem Miroslavem Houškou. Hned poté ve 20.00 hod proběhne na zámecké terase (v případě nepříznivého počasí v prostorách výstavy) výroční koncert: MEJLA, WARHOL & UNDERGROUND. Písně skupin Fiction a The Velvet Underground představí zpěvačka Jitka Charvátová a hudebníci Dušan Vozáry a Petr Kučera.

V červenci a srpnu proběhnou na zámecké terase projekce filmů v režii Andyho Warhola.

Ve čtvrtek 26. července ve 21:15 hod odstartuje projekce film Velvet Underground & Nico. Tento černobílý snímek zachycuje asi hodinovou hudební zkoušku acid-rockové skupiny Velvet Underground s hostující zpěvačkou Nico. Ve filmu jsou použity jednoduché kamerové triky. (Režie Andy Warhol, 1966, 70 min, originální anglické znění, nevhodné pro děti do 12 let.)

Promítání pokračuje 9. 8. ve 21:00 hod nerežírovaným filmovým experimentem VINYL. Dávno před Stanleym Kubrickem natočil Andy Warhol svůj Mechanický pomeranč. Práva na zfilmování stejnojmenného románu Anthonyho Burgesse koupil za 3000 dolarů a knihu přepsal do podoby „scénáře“ během tří dnů Ronald Tavel. Warhol do filmu obsadil vedle svých tradičních superstar i několik praktikujících sadomasochistů. Svou působivou vizualitou se film Vinyl řadí mezi režisérovy nejzdařilejší snímky. (Režie Andy Warhol, 1965, 70 min, originální anglické znění, nepřístupné pro děti do 15 let.)

Poslední projekcí bude 16. 8. ve 20:45 hod CHELSEA GIRLS. Dvanáct nesestřižených filmových cívek, to se rovná třem a půl hodinám filmového běsnění. Tento film zaznamenal první velký finanční úspěch Warholovy skupiny – film stál mezi maximálně 3000 dolarů a vydělal za prvních devatenáct týdnů promítání v New Yorku 130 000 dolarů. (Režie Andy Warhol, Paul Morrissey, 1966, 197 min, originální anglické znění, nepřístupné pro děti do 15 let.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám