Hlavní obsah

Ve středu se na Facebooku těšte na Knihu o hřbitově

Novinky, Petra Kučerová

Ačkoliv Slovácké divadlo začíná od úterý zase hrát, stále bude i na Facebooku připomínat své nejúspěšnější inscenace. Ve středu se mohou diváci těšit na dojemnou Knihu o hřbitově.

Foto: archiv Slováckého divadla

Zdeněk Trčálek v hlavní roli Knihy o hřbitově

Článek

„Zájem diváků je obrovský, za necelé dva měsíce naše inscenace vidělo tolik diváků, kolik by jich k nám do divadla přicházelo půl roku,” říká spokojeně principál uherskohradišťské scény Michal Zetel.

Už ve středu divadelníci vsadí na úspěšnou Knihu o hřbitově. „Hlavní hrdina Samko Tále je mentálně velmi prostý, je mu čtyřiačtyřicet a je v invalidním důchodu. Celý život tahá vozík plný kartonů do sběrny. Až jednoho dne mu Gusta Rúhe, místní opilec-věštec předpoví, že napíše knihu o hřbitově. Samko věštbu chápe jako povinnost, a tak píše a svým neodolatelným groteskním způsobem komentuje osudy vlastního života, života své rodiny i města,“ popisuje hlavní linku Knihy o hřbitově dramaturg a spoluautor dramatizace Vladimír Fekar.

„Román Samko Tále: Kniha o hřbitově dobyl literární svět. Pro svůj neotřelý, hravý a vynalézavý jazyk, pro objevení hrdiny, který je rafinovanou metaforou i našich vlastních slabostí, nebezpečí, že mnohdy ve jménu dobrých pohnutek můžeme hloupě posloužit špatné věci,“ dodal Fekar.

Slováčtí divadelníci novinku představili v režii Jakuba Macečka, který hlavní roli svěřil zkušenému Zdeňku Trčálkovi. „Těžké bylo především pochopit Samkovo myšlení, protože je částečně retardovaný. Musel jsem rozšifrovat jeho vzorce vyjadřování, uhlídat míru stylizace, míru pravdivosti, autentičnosti. Ale nejtěžší bylo nacpat do hlavy ten text,“ usmívá se herec, který byl za ztvárnění role odměněn Slováckým Oskarem.

Záznam inscenace Kniha o hřbitově divadelníci spustí ve středu od 20.00 na svém Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám