Hlavní obsah

Ve středisku Gabriel je k vidění výstava Ostrava očima Viktora Koláře

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Charitním středisku Gabriel, komunitním centru pro seniory v Ostravě-Zábřehu v Čujkovově ulici, je k vidění výstava fotografií Ostrava očima Viktora Koláře seniora. Výstavu připravila a realizovala dcera Viktora Koláře, galeristka Galerie G Hana Papežová.

Foto: Josef Zajíc

Výstava v galerii G: Ostrava - Zábřeh. Hana Papežová , galeristka připravila výstavu OSTRAVA očima Viktora Koláře, seniora.

Článek

Výstava je instalována v galerii střediska, které chce pomocí zájmových, vzdělávacích, společenských a volnočasových aktivit udržet a rozvíjet osobní a sociální schopnosti a dovednosti, které podporují sociální začleňování uživatelů.

Už od otevření střediska 21. listopadu 2007 v něm pracuje Hana Papežová jako galeristka střediska. Za tu dobu zorganizovala 66 výstav, přednášek a rozhovorů se zajímavými osobnosti. V poslední  době také připravuje besedy z cyklu Neobyčejné ženy.

Výstavu fotografií otce Hany Papežové Viktora Koláře, slavného a velmi známého ostravského fotografa, připravila k 70. výročí osvobození Ostravy.

Viktor Kolář (1898 - 1971) v roce 1915 nastoupil vojenskou službu, kde pracoval jako válečný kameraman. U oboru zůstal a od roku 1926 až do roku 1938 pracoval jako fotoreportér a dopisovatel časopisu Prager Presse. V roce 1947 zaznamenal jako fotoreportér-dokumentarista všechny významné politické události.

Fotografie na výstavě ukazují a zachycují ostravské budovy, místa a zákoutí od roku 1928 přes událostí osvobození Ostravy až po rok 1947. Snímky jsou živé a aktuálně zachycují dobu a vývoj Ostravy za první republiky, v době osvobození Ostravy a krátce poté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám