Hlavní obsah

Ve stopách koňských kopyt probíhá příměstský tábor Jezdecké školy v Hylvátech

Novinky, Stanislava Dvořáková

V pondělí 29. července byl zahájen druhý turnus příměstského tábora se základní výukou jezdectví v jízdárně pod lesem v nové Jezdecké škole v Ústí nad Orlicí - Hylvátech.

Foto: archiv Jezdecké školy

Jezdecká škola v Hylvátech plní přání výcviku i projížděk na koních.

Článek

Krásná příroda pod lesem v Ústí nad Orlicí v městské části Hylvát je jako stvořená pro pobyt v přírodě. Není divu, že zde Matyáš Pinkas po přistěhování do Česka Cassidy Pinkasové z Nového Zélandu, závodnice v parkuru a drezuře, rozšířil původní farmu ustájených čtyř koní o jezdeckou školu.

Vypsané kurzy Jezdecké školy v Hylvátech se zaměřením na výuku jezdectví pro děti i dospělé se setkaly s velkým zájmem veřejnosti zejména dětí a tak nezbylo, než tento zájem uspokojit dalšími aktivitami. Tak vznikl nápad, jak trávit volný čas užitečným a zábavným způsobem.

Na období prázdnin byly proto vyhlášeny tři turnusy příměstského tábora pro mládež od 7 do 15 let, spojených s péčí o koně a vyjížďkami do okolí, které byly okamžitě plně obsazeny. Mimo všestranné péče o koně - čištění, krmení, péče o vybavení, byl program rozšířen o vyjížďky do okolí, hry, soutěže a výuku angličtiny s rodilou mluvčí.

K vedení tábora se mimo Matyáše a Cassidy přidalo dalších pět instruktorů s jejich miláčky, třemi valachy Casperem, Tonym, Oslíkem a klisnou Gabčou. Vznikl tak nerozlučný tým, který navíc podpořil šťastný život koní.

Vždyť i každý z nich má svůj příběh spojený s handicapem. U přátelského devítiletého Caspera s vrozenou deformací nohy, kterou se jako překážku pohybu soustavnou péčí podařilo odstranit, i osmiletý profesionální skokan Tony překonal tréninkem zranění z mládí. Moudrý a rozvážný stařec šestnáctiletý Oslík se uzdravil dodržováním diety s dostatkem pohybu. I patnáctiletá Gabča, zástupkyně paličatého plemena hucul se zcela sžila s novým prostředím.

Toto společenství lidí a koní se stalo dokonalým prostředkem poznání života zvířat. Po osvojení veškeré teorie je do programu tábora zařazeno obden ježdění na jízdárně i v přírodě. Po základním výcviku se skupiny dětí vydávají na 10 kilometrů dlouhou trasu lesem po turistických stezkách k chatě Hvězda na Andrlově chlumu.

Navíc je program tábora doplněn sportem, westernovými hrami, hledáním pokladu, na závěr velkým kvízem, v kterém soutěžící plně uplatní znalost angličtiny, kdy bezpečně najdou v farm animals označení horse, sheep, kock, duck apod. či wild animals, lion, giraffe, elephant, parrot ...

Soutěž ve strojení koní je pak definitivním pátečním ukončením získaných znalostí na táboře.

Reklama

Výběr článků

Načítám