Hlavní obsah

Ve stopách historie vede trasa vlaku do Králík v Orlických horách s parní lokomotivou z roku 1922

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve dnech 16. - 18. srpna proběhne v Králíkách a okolí 22. ročník akce Cihelna 2019. Vyvrcholením velkolepé podívané budou bojové ukázky obrany státu kdysi a dnes.

Foto: Lukáš Prokeš

I před 81 lety probíhalo v skrytu páry loučení, ovšem tenkrát s obavami a slzami v očích.

Článek

Každou sobotu od 15. června do 28. září vyjíždí ráno z České Třebové historický vlak Kralický Sněžník, který směřuje přes Ústí nad Orlicí, Letohrad, Dolní Lipku až do Hanušovic, odkud se odpoledne vrací stejnou trasou zpět. Střídavě je tažen parní lokomotivou zvanou Velký Bejček z roku 1922 a motorovou soupravou Krokodýl z roku 1962.

Pomalu jedoucí vláček s barevnými vagony s otevřenými okénky plnými mávajících rukou je ukázkou stylu dávného cestování. Pasažéři v prostoru bez kupé v družné zábavě vzájemně oživují za oblaky páry a dýmu představu dřívější krajiny. Tu někdo napřáhne ruku: „Tam, vidíte vlčí máky!” V zlaté sluneční záři si pak představuje lán zrajícího obilí. Přelud? Vedle sedící žena dodává: „A chrpy - to však bývalo dávno, tak neskutečně dávno.”

Přesto má výlet své kouzlo chráněné krajiny okolí Tiché Orlice, hradů, zámků, muzeí i vojenské historie Československa. V každé stanici lze vystoupit a vydat se na toulky podle vlastního programu.

Muzeum v Králíkách všechny vzpomínky vázané na pohraniční oblasti Orlických hor spojilo do velkolepé podívané, kterou uskuteční ve dnech 16. až 18. srpna v akci Cihelna 2019 v pevnostní oblasti se speciálními prohlídkami tvrzí Hůrka a Bouda.

V této oblasti legendárních opevnění nacházejících se na severním okraji východočeského města Králíky, nedaleko silnice za Prostřední Lipkou se odehraje 22. ročník významné společenské akce s motem "Svoboda přichází přes Slezsko", připomínající klíčové historické okamžiky těžkých osvobozujících bojů v prostoru Ostravska na jaře 1945.

Stále jsou také živé vzpomínky na vyhlášení mobilizace v roce 1938, kdy vojáci odjížděli do pěchotního srubu K-S 14 nazvaného "U Cihelny" a bez boje ho opouštěli při nucené evakuaci a vyklízení opevnění čs. armádou. Za těchto dramatických okolností 3. října 1938 na protest proti mnichovské zradě spáchal sebevraždu četař Arnošt Hrad, který pevnost odmítl opustit.

Dnes se zde nachází muzeum čs. opevnění z let 1935-1938, které je významnou památkou Pardubického kraje. Bronzová busta Arnošta Hrada je pak nesmazatelnou připomínkou odhodlání tehdejších příslušníků čs. armády bránit republiku s nasazením svých životů.

Na věčnou památku těchto hrdinů se každoročně u srubu odehrávají rekonstrukce z bojů 2. světové války. Cihelna 2019 je jednou z největších akcí, věnované tématu obrany státu kdysi a dnes.

Vedle několika bojových ukázek v historických uniformách a výzbroji v rámci Dne sil podpory Armády České republiky při vyvrcholení oslav v sobotu od 10 do 16 hodin bude představena nejmodernější vojenská technika včetně průletu letadel, prezentace Vojenského muzea Králíky - Tatra ve službách armády, a hasičských jednotek AČR a HZS.

Policie ČR mimo svých dopravních prostředků představí pořádkové jednotky KŘ Pardubického kraje a Oddělení služební hipologie Brno při použití služebních koní, činnost vězeňské služby ČR a nejmodernější techniku, výstroj a výzbroj policistů orlickoústeckého regionu. BesipTeam pak navíc ukázky simulátoru nárazu a otočného simulátoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám