Hlavní obsah

Ve Štěnovicích na Plzeňsku se opravdu nikdo nenudil

Novinky, Jan Kaše

Každý rokem se na fotbalovém hřišti ve Štěnovicích koná Dětský den, který svou organizací a programem patří k těm nejlepším. I letošní ročník tak přilákal stovky dětí a dospělých.

Foto: Jan Kaše

Děti si vyzkoušely práci záchranářů

Článek

Připravit akci, jaká se uskutečnila v sobotu 9. června ve Štěnovicích, není rozhodně nic jednoduchého. Dětský den, který je zde pravidelně pořádán již několik let, vyžaduje důkladnou přípravu a hlavně dostatek ochotných lidí a sponzorů.

„Dětský den probíhá pod záštitou obce Štěnovice. Bez sponzorů a přibližně šedesáti nadšenců, kteří chtějí udělat něco pro děti, bychom však takovou akci nemohli vůbec uspořádat", uvedl hlavní organizátor Jiří Moravec.

Pro děti bylo připraveno celkem deset stanovišť, na kterých plnily nejrůznější úkoly a také získávaly nové informace z nejrůznějších oborů.

Jedním takovým stanovištěm, které budilo velký zájem i dospělých, byla společná expozice Západočeské pobočky České astronomické společnosti a Hvězdárny a planetária Plzeň. Zde se zájemci mohli seznámit s hvězdářskými dalekohledy a jedním z nich se i zahledět na Slunce, samozřejmě pokud mraky nezastiňovaly výhled.

Kromě toho si na tomto stanovišti děti vyzkoušely slalom, skládaly puzzle s obrázky Slunce a Měsíce, poznávaly planety a galaxie. Nechyběla ani krabice, která se usadila na hlavu a ven se koukalo přes čočku, poskytující ovšem obrácený obraz. Míč na trávě, do něhož se mělo kopnout, se vám tak ocitl při pohledu přes optiku nahoře. Rozhodně není nic jednoduchého se do něj pak trefit.

Na jiných stanovištích si děti zase vyzkoušely poskytování první pomoci, hod granátem, střelbu ze vzduchovky, paintballové pušky nebo „kuličkovky“, stříkání vody hasičskou hadicí na cíl, kuželky, šplh na lanu či chytání rybiček. Není třeba zdůrazňovat, že za splnění každého úkolu obdržely děti drobné dárečky a pozornosti.

V odpoledních hodinách bylo provedeno hromadné vypuštění několika stovek balonků.

„Na každém balonku je uvedena naše obec a jméno dítěte. Pak čekáme, zda někdo někde balonek najde a bude nás kontaktovat. V minulých letech se nám ozvali například až z Německa nebo ze severních Čech. Pro dítě, kterému dolétl balonek nejdále, máme připravenou také odměnu, která se ale z pochopitelných důvodů předává až později“, dodal Jiří Moravec.

Celé odpoledne nebylo jenom o soutěžích. Samozřejmě nemohl chybět ani doprovodný program, navozující tu správnou atmosféru. Své umění předvedly mažoretky ze zdejší základní školy a zahrát přijela i populární skupina Maxim Turbolenc.

Pořadatelům patří za takové krásné odpoledne pro děti velké poděkování, které je umocněno i tím, že vstup byl pro děti i dospělé zdarma, což se v dnešní době již příliš často nevidí. Kromě nejrůznějších dárečků a drobností si děti domů odnášely i hluboké zážitky, na které budou jistě dlouho vzpomínat.             

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám