Hlavní obsah

Ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti začali zkoušet muzikál Pokrevní bratři

Novinky, Robert Rohál

Úspěšný režisér Radek Balaš, dva držitelé Thálie a úspěšný muzikál, jenž se v Londýně stal třetím nejdéle uváděným titulem a hrál se přes dvacet let. To jsou největší trumfy "slovácké" scény, kde se pustili do přípravy muzikálu Pokrevní bratři.

Foto: Marek Malůšek

Hlavní ženskou roli ztvární hostující Yvetta Blanarovičová.

Článek

Uvedením slavného muzikálu současně tak vyvrcholí i oslavy sedmdesátého výročí uherskohradišťské scény.

"Když uvedlo Slovácké divadlo muzikál Pokrevní bratři v roce 2001, bylo to dvanáct let po sametové revoluci; dnes už od ní uběhlo více než čtvrt století, a jak se zdá, mnohá témata se nám ještě více přiblížila," zamýšlí se dramaturgyně novinky Iva Šulajová.

Připomíná zároveň čas před čtrnácti lety, kdy muzikál o dvou bratrech, kteří o svém sourozeneckém poutu nevědí až do okamžiku osudového setkání, v Hradišti uvedli poprvé. „Téma neplodnosti na jedné straně a obchodu s dětmi včetně darování zárodečných buněk a fenoménu náhradních matek na straně druhé, se pomalu stává dennodenní skutečností. Víme však opravdu, jaký genetický a emoční koktejl takovým dětem přichystáváme?“

Pokrevní bratři jsou ale přes vážná témata podle dramaturgyně především dílem neskutečně laskavým a velmi vtipným: „Spolu s chytlavými melodiemi, které si diváci budou nevědomky při cestě domů pobrukovat, je středem humoru jistě především herecká rovina představitelů dvojčat, jejich oblouk od roztomilých malých uličníků, přes pubescenty získávající první praktické zkušenosti s opačným pohlavím, až po skutečnou lásku k jedné ženě a hloubku dospělého zrání. Děti se pobaví na odrazu jejich chování a rodiče zase na tom, jaké zrcadlo jim nastavují dětské hlášky na jejich adresu,” uzavírá Iva Šulajová.

Pokrevní bratry začíná studovat známý muzikálový režisér Radek Balaš, pro kterého je návrat na Slovácko, jak sám říká, návratem domů. V Uherském Hradišti totiž působí už od dob studií činoherní režie na brněnské JAMU a se souborem připravil hned několik veleúspěšných inscenací včetně nejdéle hraného Donaha! v republice.

Hlavní role režisér svěřil držitelce muzikálové Thálie, hostující Yvettě Blanarovičové, stejnou cenou ověnčenému Tomáši Šulajovi a oblíbenému Davidu Vaculíkovi.

Premiéra muzikálu Pokrevní bratři je ohlášena na 14. a 16. listopadu letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám