Hlavní obsah

Ve skřítkovském Pičíně je strašidelně veselo

Novinky, Vratislav Konečný

Jestli máte chmury a chandru na duši, vezměte ostatní zachmuřence a vyrazte do malé středočeské vsi Pičín, do Pohádkové země ukryté v domě číslo 150 a přilehlé zahradě. Výtvarnice a spisovatelka Vítězslava Klimtová ve vás rozsvítí plnou tělesnou schránku pozitivna.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Nespoléhejte, že za hodinku vše obrazíte a tradá zase pryč. Než si vše prohlédnete, přečtete názvy jednotlivých bytostí i nebytostí, skřítků, skřítčic a skřítčátek, draků, čertů a čertíků, vodníku a strašidel, potrvá vám to dost dlouho. Klimtová si strašidla vymyslela, nakreslila, vyrobila. Teď jimi těší návštěvníky nejen v Pičíně, ale i na jiných místech.

K rozpoznání bytostí, které nás bezesporu obklopují, slouží lexikon strašidel, skřítků a víl. V domě je několik místností včetně sklepa nabitých postavičkami, u vchodu vám složí poklonu roztomilé čertisko, z nozder ofoukne kouřem drak.  

Musíte mít zrak bedlivák, jinak vám unikne spousta podrobností, oni skřeti jsou někdy zlomyslní, a když si myslíte, že jste viděli všechny, najednou zjistíte, že se na vás odněkud ksichtí další vejlupek.

Venku je to ještě horší. Číhají všude, vedle kouzelných víl, ospalých hastrmanů, za kořeny, v korunách. Když zakopnete o bludný kořen, který číhá hned u vstupu do domu, možná se odtud ani nevymotáte. To si vás podá třeba Vrzal zápražní, Nosatka medomilná, víla Hrušenka, skřítek Drnovec, Jezinka Brčálnice, Upírek šatní.

Děti tu mají k dispozici hřiště, také ateliér, kde mohou rozvinout svou fantazii, a té se v zeměpohádkovém království daří převelice.

Pičín najdete při sjezdu z exitu 33 na strakonické silnici, bohužel samotná Země je značená až v obci, prý se to má časem změnit. Z Pičína vždy s úsměvem!

Otvírací doba, kontakt, vstupné:

Duben: soboty a neděle od 10.00 do 17.00 hodin, květen, červen, červenec a srpen: každý den od 10.00 do 17.00 hodin, září, říjen, listopad: soboty a neděle od 10.00 do 15.00 hodin. Pro skupiny nad 10 návštěvníků, školy, školky apod., je možné domluvit prohlídku mimo otevírací hodiny jedině po domluvě na telefonech: +420 603 421 456, +420 318 611 140. Vstupné: dospělá osoba 80 Kč; důchodci, studenti, mládež a děti 50 Kč; děti do 3 let zdarma    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám