Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku rozjedou projekt Bezpečné město

Novinky, Jana Matějíková

Magistrát založil nový odbor bezpečnostních rizik a prevence kriminality na konci roku s tím, že jeho hlavní náplní bude navrhovat opatření k prevenci i potlačení kriminality ve městě, ale také koordinovat spolupráci a rozvíjet komunikaci se složkami integrovaného záchranného systému.

Foto: Jana Matějíková

Primátor M. Pobucký a vedoucí odboru P. Lessy.

Článek

„Tento odbor byl založen po vzoru magistrátu města Plzně, kde funguje již delší dobu a je úspěšný. Stejně jako v Čechách se nyní i my zapojíme do projektu Bezpečné město, který je podporován Ministerstvem vnitra České republiky. Cílem projektu je, aby veřejnost vnímala město jako bezpečné, čisté a upravené, ale také jako město, ve kterém lze ocenit vstřícnost a profesionalitu úředníků a strážníků městské policie,“ řekl primátor Michal Pobucký . 

Prezentace projektu v podání vedoucího odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality Petra Lessyho:

V prvé řadě chceme zajistit koordinaci složek městské policie a Policie ČR. Úbytek policistů je značný a veřejná správa v současné době supluje stát, je tedy namístě, aby tyto složky na určitých akcích či projektech spolupracovaly. Budeme usilovat o to, aby se sjednotily již zavedené okrsky městské policie s okrsky Policie ČR, a aby se stanovili konkrétní zastupitelé města, kteří by přebrali spoluzodpovědnost za bezpečnost v daném okrsku. Občan by se tedy mohl v rámci řešení své bezpečnosti obracet se svými dotazy nejen na policii, ale také na příslušného městského zastupitele.

Záměrem je také využití map kriminality. Dosud s nimi pracuje policie. My bychom do ní chtěli v rámci města zapracovat i drobnější protiprávní jednání, jako jsou například přestupky, přičemž tyto mapy by byly následně zpřístupněny občanům města. Veřejnost by tak věděla, kde se soustředí činnost Policie ČR a strážníků MP, která místa jsou bezpečná a kde se naopak vyskytuje více případů protiprávního jednání spojeného s vandalstvím či kriminalitou obecně.

V tomto roce budeme také pokračovat v projektech prevence kriminality. Po úspěšném projektu Řetízek se hodláme nově zapojit do projektu Úsvit, který zaměřen na zlepšení bezpečnosti v lokalitách s vysokým výskytem sociálně vyloučených osob, a projektu Fotopasti, který spočívá v instalaci fotografických přístrojů na místa, kde opakovaně dochází například k vandalismu. Na tyto projekty jsou vypsány dotační programy ministerstvem vnitra, o dotace se samozřejmě budeme ucházet.

V neposlední řadě chceme do problematiky bezpečnosti zapojit i občany, proto zřídíme webový portál s prezentací projektu Bezpečné město, jehož součástí bude také poradna. Občané, tedy budou moci prostřednictvím e-mailu kontaktovat pracovníky odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality se svými dotazy, ti jim písemně odpovědí a dotaz i s reakcí následně umístí na nově vzniklém portálu, bude ho tedy možné sdílet s ostatními návštěvníky tohoto portálu.

Budeme provádět i kontrolní činnost městské policie, zejména v rámci prošetřování stížností na činnost strážníků. Stížnost již tedy nebude prošetřovat přímý nadřízený strážníků, ale bude to nezávislé pracoviště, které není s městkou policií přímo svázáno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám