Hlavní obsah

Ve filmu Lída Baarová jsem měl a mám několik funkcí najednou, říká Filip Albrecht

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důležitým člověkem v týmu filmu Lída Baarová je Filip Albrecht, který se už před lety zavedl jako autor německých textů pro Karla Gotta nebo Helenu Vondráčkovou. Vedle toho se však prosadil také jako producent, manažer a filmový distributor. Pochází z Mnichova, ale řadu let žije v Praze.

Foto: archiv Filip Albrecht

Filip Albrecht (první vlevo) s herci Karlem Markovicsem a Geodonem Burkhardem a producentem Petrem Kovarčíkem.

Článek

Jste zainteresovaný na filmu Lída Baarová. Jak dalece či hluboce?

Ve filmu jsem měl a mám několik funkcí najednou. Začalo to tím, že jsem pro producenty hledal zahraniční hvězdy na hlavní role, konkrétně Karla Markovicse a Gedeona Burkharda. Na place jsem pak byl celou dobu po boku Filipa Renče jako supervizor všech scén, které se točily dvojjazyčně. Například Karl mluvil německy a Táňa mu odpovídala česky. Dále jsem ve filmu zodpovědný za všechny zahraniční aktivity, což znamená dostat film co nejvíce do světa, na festivaly, prodat ho, promovat ho. V neposlední řadě, neboť jsem pořád kromě filmových aktivit i textařem, jsme spolu s Ondřejem Soukupem napsali dvě písně do filmu, jednu o Berlíně a jednu pro zpěvačku Ženevu Dubskou, všechno v retro stylu třicátých let.

Jak dlouho film vznikal a kde všude se natáčel?

Zní to neuvěřitelné, ale film se připravoval dlouhých patnáct let. Poprvé jsme jeli s Filipem Renčem v roce 2000 do Berlína, do Babelsbergu, abychom ho nabízeli německým partnerům. Film provázely v přípravách i velké tragédie, dva původní producenti během příprav náhle zemřeli, nejdříve Pavel Melounek v roce 2010 a pak loni Peter Kovarčík. Stáli jsme zase na začátku. Bylo tedy zázrak, že film nakonec vůbec vznikl, a to díky Jirkovi Jurtinovi a jeho firmě NoGup, a pak dalším partnerům, který Jirka svým nadšením do projektu dostal, například Daniela Landu. Ve srovnání s tím už samotné natáčení bylo časově nenáročně, trvalo zhruba tři měsíce, a točilo se převážně v Česku. Našli jsme nádherné lokace, lepší bychom nenašli ani v cizině. Filip Renč mě nedávno řekl: „Když jsme film začali připravovat, mně bylo něco málo přes třicet. Dnes je mi pade.”

Film má mezinárodní obsazení. Kdo patří k největším hvězdám?

Jasně, že Karl Markovics, který Goebbelse hraje tak přesvědčivě, že z toho zamrazí. Film Ďáblova dílna s Karlem v hlavní roli získal před pár lety Oscara. Hrál i v hollywoodských produkcích a vyhrál spoustu významných hereckých cen. Gedeon Burkhard, také vynikající  herec, ten je miláček žen, a to díky komisaři Rexovi doslova na celém světě. Má své fankluby i v Latinské Americe nebo Itálii, kde je velmi populární. Ovšem i česko-slovenské obsazení je špičkové. Samé hvězdy.

Má ten film šanci i u zahraničního publika? Jaké jsou jeho ambice?

Jeho ambice jsou dostat se do nejvíce zemí světa. O světovou distribuci se nám stará velmi významná firma Global Screen, která je společným podnikem Bavaria Filmu a Telepoolu. Mají své kanceláře v Los Angeles, Curychu a Mnichově. Teď se kolegové s filmem zrovna připravují na Berlinale, kde ho budou i promítat. Některé prodeje jsem udělal ještě předtím, než jsme podepsali smlouvu s Global Screenem, například do rakouských kin či rakouskou televizi ORF. Teď společně finišujeme německý trh a koordinujeme, kdy tam půjde do kin. Značný zájem je i z Asie - jde především o Japonsko, Čínu a Koreu, z celé východní Evropy i z Francie, Itálie, Španělska, ale také přímo z Ameriky. Je velmi realistická šance, že se film dostane do amerických kin či přinejmenším do televize a online platformy jako Netflix. Mezinárodní titul zní DEVIL´S MISTRESS - Ďáblova milenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám