Hlavní obsah

Ve Fakultní nemocnici Ostrava byl otevřen nový pavilon Péče o matku a dítě

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 10. ledna Fakultní nemocnice Ostrava slavnostně otevřela nový pavilon Péče o matku a dítě. Je propojený s Gynekologicko-porodnickou klinikou a jeho součástí jsou i zcela nové prostory oddělení neonatologie.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 10.1.2019 Fakultní nemocnice Ostrava. Nový pavilon Péče o matku a dítě. Přestřiženo, nový pavilon žije.

Článek

Slavnostního otevření nového pavilonu Péče o matku a dítě se zúčastnil hejtman Moravskoslezského kraje prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc., náměstek primátora města Ostravy Ing. Zbyněk Pražák, Ph.D., ředitel Fakultní nemocnice Ostrava doc. MUDr. Petr Vávra, Ph.D., docent MUDr. Ondřej Šimetka, Ph.D., pověřený zastupování přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky, MUDr. Hana Wiedermannová, primářka neonatologického oddělní. Dále zástupci projektu a realizace stavby.

„Chci říct, že Fakultní nemocnice je vlajkovou lodí Moravskoslezského kraje, a otevření tohoto neonatologického centra a centra pro matku a dítě je něco, co zase povyšuje úrověň našeho kraje na mnohem vyšší stupeň, který chceme. Máme v kraji sedmnáct nemocnic. Fakultní nemocnice v Ostravě sehrává klíčovou roli, má také záměr se věnovat výzkumu a myslím si, že to je právě něco, co povyšuje medicínu na nejvyšší úroveň,” řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Nový pavilon umožní sjednocení všech pracovišť Gynekologickoporodnické kliniky pod jednu střechu a tím ubudou mnohdy komplikované převozy - a hlavně dojde k rozšíření celého perinatologického centra. Klinika je vybavena nejmodernějším přístrojovým vybavením, na které nemocnice v rámci podpory českých perinatologických a onkologických center získala z evropských fondů téměř 150 milionů korun. Jde o zcela nové vybavení pro neonatologii. Porodnická část centra získala kromě jiného tři ultrazvukové přístroje nejvyšší třídy v hodnotě 10 milionů korun.

„Dostavba pavilonu Péče o matku a dítě ve Fakultní nemocnici Ostrava zajistila, že se kapacita zdejší stanice intermediální péče rozšíří ze současných 26 na 37 míst pro rizikové novorozence. Tento krok reaguje na zvyšující se počty hospitalizovaných dětí na novorozenecké jednotce intenzivní péče nebo na intermediálním oddělní. Už nyní je jich zhruba 800 dětí. Nově máme k dispozici sedmnáct lůžek pro maminky. Pokoje jsou dvoulůžkové, jeden nadstandartní, kde je umožněn i pobyt tatínka. Souběžně s investicí do přístrojového vybavení, která v případě neonatologického oddělení představovala přibližně 50 milionů korun, jsme vybudovali pracoviště, jež zcela odpovídá současným trendům moderní péče,” hodnotí uskutečněné změny MUDr. Hana Wiedermannová, primářka neonatologického oddělení. 

„Díky investicím v celkové výši 330 milionů korun teď má Moravskoslezský kraj k dispozici jedno z nejmodernějších perinatologických center v České republice s kapacitou až 2 700 porodů ročně,” řekl doc. MUDr. Petr Vávra, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám