Hlavní obsah

Vážná hudba bez vážné tváře aneb Koncert v pantoflích

Novinky, Lenka Kalousová

Spolek rodičů při ZŠ a MŠ Vinařice se připojil k více než stovce míst v České republice, která se stala hostiteli série domácích koncertů v programu Vážný zájem.

Foto: Lenka Kalousová
Článek

Autorem projektu je violoncellista Tomáš Jamník. „Domácí koncerty fungují všude ve světě, kde je kultura na vyspělé úrovni – proč by se jim tedy nemohlo dařit i v naší zemi?“ říká aktivní hudebník, který díky crowdfundingu mohl rozproudit zájem o vážnou hudbu a rozjet se se svými kolegy do domácností i netradičních míst.

Cílem projektu je nejen propagace vážné hudby, ale také seznámení veřejnosti s možností pořádání domácích koncertů. Stačí pozvat své blízké, přátele i známé na jedno společné místo, kam není potřeba smoking, naopak vítány jsou přezůvky, jako symbol domácké atmosféry.

Spolek rodičů pozval do vinařického společenského domu skvělé Duo Terés. Houslistka Lucia Fulka Kopsová společně s kytaristou Tomášem Hoňkem spolupracují s Českým rozhlasem a získali řadu mezinárodních ocenění. Vystupují s tzv. „vážnou“ hudbou 20. a 21. století, převážně napsanou pro kytaru a housle. Pro známé duo komponují skladby renomovaní skladatelé jako Lukáš Hurník, Ondřej Kukal nebo Matej Benko.

V rámci hodinového koncertu zahráli skladby z Pražského kaleidoskopu J. Freidlina, nechyběly španělské rytmy ani trocha klasiky ve formě Dvořákovy Humoresky. Po vystoupení ochotně odpovídali na dotazy návštěvníků a poseděli s nimi. Ostatně z tohoto důvodu se k projektu přidávají sami umělci. Kvůli bezprostřednímu kontaktu s publikem a často nedokonalé akustice je pro ně každé vystoupení malou výzvou i překvapením současně. A to diváci umí ocenit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám